Většina zraněných z nehody autobusu v Chorvatsku je doma

Záhřeb - Zpět do Česka se armádním speciálem vrátili první z cestujících, kteří utrpěli zranění při sobotní nehodě českého autobusu v Chorvatsku. Letoun odstartoval odpoledne ze Zadaru, zastavil se v Záhřebu a přiletěl do Brna, po deváté večer přistál v Praze. Jak na brífinku na letišti v Praze-Kbelích po přistání upřesnil ředitel odboru vojenského zdravotnictví ministerstva obrany plk. Božetěch Jurenka, speciál přivezl 24 pacientů, z toho jednoho velmi těžce raněného. V Chorvatsku zůstává sedm Čechů. Náměstek ministra zahraničí Tomáš Dub upřesnil, že budou převezeni do České republiky, pokud to bude možné.

Letecký speciál přivezl i 60letou těžce zraněnou ženu, příjezd do ČR se proto zpozdil. Čeká se rovněž na první vyjádření chorvatských vyšetřovatelů k příčinám tragédie. Vše nasvědčuje mikrospánku řidiče. Nehodu už mezitím začaly řešit pojišťovny. Škody a léčebné výlohy se uhradí z pojištění. Oznámili to mluvčí Kooperativy a ČSOB Pojišťovny, u nichž je pojištěna většina cestujících.

Pro turisty připravila česká armáda letadlo Airbus A319, které z pražských Kbel vyrazilo po jedenácté dopoledne. Letoun odstartoval ze Zadaru v 17:30, zastavil se v Záhřebu, v osm večer přistál v Brně-Tuřanech. Zamířil do části, která slouží jako zázemí letiště. Jeho správa do něj vpustila příbuzné cestujících v jejich osobních autech. Dvacet zraněných zamířilo do brněnské Vojenské nemocnice, z toho 16 lehce a čtyři středně těžce ranění. Další čtyři cestující přiletěli do Prahy, mezi nimi jeden člověk s velmi těžkými zraněními a tři středně těžce a lehce ranění. Všichni byli převezeni z vojenského letiště ve Kbelích do vojenské nemocnice ve Střešovicích.

V Chorvatsku zůstává sedm Čechů - pět v Gospiči a dva v Záhřebu. U šesti lidí by zatím převoz nebyl vzhledem k jejich zdravotnímu stavu vhodný a jeden člověk zůstává v Chorvatsku jako doprovod. Tři turisté se rozhodli jet k moři, tři pacienty už odvážejí domů sanitky a dva lidé odjeli vlastním autem. Pokud jde o oběti nehody, náměstek Dub uvedl, že stále probíhá jejich identifikace. Dub rovněž poděkoval chorvatským záchranářům, lékařům i vládě za to, jak se starali o české turisty.

Brífink po přistání armádního speciálu v Kbelích (zdroj: ČT24)

Jedna z dívek v Záhřebu stále bojuje o život

Dvě dívky, které byly mezi trojicí nejhůře zraněných, lékaři v sobotu pozdě večer operovali. Ta, která je ve vážnějším stavu, ale ještě není při vědomí. Utrpěla mimo jiné těžké poranění hlavy. „Dívky mají za sebou klidnou noc. Ta hůře zraněná ještě není při vědomí, proto je napojena na umělou plicní ventilaci,“ poznamenal chirurg Tomislav Luetić ze záhřebské univerzitní nemocnice. Dodal, že zranění této pacientky jsou velmi vážná, a pokud dívka přežije, budou vyžadovat dlouhodobé léčení.

Část lidí je na tom s psychikou zle

Zranění si před cestou rozdělovali věci, které zůstaly na místě nehody. Za mnohými z nich přijeli příbuzní. Podle jednoho z českých policejních vyšetřovatelů část poškozených není v dobrém psychickém stavu. „Musíme pochopit, že někteří z nich ztratili přátele, příbuzné, nebo dokonce děti,“ řekl vyšetřovatel. 

Český policista Luboš Turek uvedl, že dával dohromady rodiny, jejichž členové skončili na různých nemocničních odděleních. Šofér autobusu byl podle něho na místě mrtev. Druhý z řidičů v okamžiku nehody spal a vůbec nevěděl, co se stalo. Vyvázl jen s oděrkami a pohmožděninami.

Armádní speciály z takzvané „vládní letky“ létají pro občany ČR postižené závažnými nehodami či katastrofami pravidelně. Před více než rokem například vláda vyslala Airbus pro členy filharmonie, kteří po zemětřesení uvízli v Japonsku.

Identifikace obětí ještě neskončila

Ještě také neskončila identifikace osmi obětí nehody, chybí například jejich osobní doklady. Ostatky jsou v nemocnici ve městě Karlovac a armádní speciál je zpět do České republiky převážet nebude, upřesnil Bednář.

Tragická havárie se stala v sobotu kolem 04:00 SELČ. Autobus sjel z chorvatské dálnice A1 u tunelu Krpani, který se nachází nedaleko pobřeží asi 230 kilometrů jižně od Záhřebu. Autobus zřejmě nejdříve narazil do sloupu, pak do svodidel a převrátil se. Spekuluje se, že na vině je mikrospánek řidiče.

Lékař Edo Emer ze stanice záchranky u tunelu Sveti Rok, který v sobotu jako první pomáhal zraněným při nehodě autobusu, dorazil na místo tragédie necelých pět minut poté, co se odehrála. „Našli jsme tam věci jako u každé těžké nehody. Rozházená zavazadla, mrtvé a zraněné lidi. Najdete prvního mrtvého, pak druhého, třetího. Od třetí oběti už ani nejste v šoku a říkáte si - jdu zachraňovat lidi, počítat mrtvé budeme až na konec,“ řekl lékař
chorvatskému portálu Jutarnji.hr.

Ministerstvo zahraničí vyslalo do Gospiče své pracovníky

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) požádalo Policejní prezidium České republiky o vyhledání kontaktů na příbuzné obětí nehody. "Ministerstvo zahraničních věcí do místa nehody i do nemocnice ve městě Gospič vyslalo neprodleně své konzulární pracovníky z velvyslanectví v Záhřebu i z konzulárních jednatelství ve Splitu a v Rijece. Tito zkušení
konzularisté poskytovali po celý den hospitalizovaným i jejich rodinám potřebnou asistenci a podporu," uvedlo ministerstvo. 

Karel Schwarzenberg
Zdroj: ČT24

O situaci byl podrobně informován i první místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. „Je mi strašně líto všech lidí, kteří při cestě na dovolenou přišli o život. S jejich rodinami hluboce soucítím, neboť z vlastní zkušenosti velice dobře vím, jaké to je ztratit kvůli dopravní nehodě někoho velmi blízkého,“ sdělil ministr.

Let i léčebné výlohy budou hrazeny z prostředků pojišťoven

Podle mluvčího ČSOB Pojišťovny Petra Milaty se budou léčebné výlohy a škody na majetku hradit z cestovního pojištění. „Posílili jsme telefonní linky asistenční služby o psychology,“ popsal další opatření s tím, že nasadili i pracovníka se znalostí chorvatštiny, který řeší vypořádávání s místními zdravotnickými zařízeními. „Řešíme tam čtyři případy, z toho tři zranění a jeden mrtvý,“ uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. V rámci asistenční služby prý vyčlenili dva zaměstnance, kteří jsou k dispozici pouze lidem z havarovaného autobusu a
jejich příbuzným. Z pojištění se běžně hradí i repatriace, tedy návrat klientů do vlasti.
Podle Káni se bude z prostředků pojišťoven hradit i let.

Jana Kvasnicová, cestovní kancelář Atlas Adria:

„V první řadě se snažíme dopravit zpátky do republiky všechny naše klienty a potom teprve se budeme zabývat odškodněním, pravděpodobně se to bude řešit právní cestou.“

Po nejtragičtější havárii autobusu u jihočeských Nažidel soudy v průběhu let přiřkly pozůstalým po obětech na odškodném stovky tisíc – hlavně s odkazem na to, že je tragédie zasáhla v jejich osobnostních právech.