Evropa má za sebou víkend plný extrémních veder i prudkých bouří

Vídeň - Střední a jižní Evropu o víkendu potrápily extrémně vysoké teploty i prudké bouře. Hasiči ve Španělsku kvůli nim bojují s nejrozsáhlejšími lesními požáry za poslední desetiletí. Oheň už spálil 45 tisíc hektarů půdy v oblasti Andija a Cortes de Pajás. Ve španělské Valencii a na některých místech Řecka bylo naměřeno přes 40 stupňů Celsia. V Německu řádily bouřky, které usmrtily jednu ženu a zranily kolem stovky lidí.

Španělsko zachvátil požár

Na východě Španělska se v současných vedrech rozhořely nejhorší požáry za několik desetiletí. Plameny zničily kolem Valencie celé oblasti. Práci hasičům ztěžuje proměnlivý vítr a horké počasí. 

Například v Itálii očekávají meteorologové během týdne teploty kolem 40 stupňů. V 17 městech proto úřady vyhlásily varování před extrémními vedry. Italští zemědělci se obávají o úrodu, kvůli suchu se tenčí zásoby vody.

Pro Itálii to byl nejteplejší červen v historii

Itálie má za sebou podle místních meteorologů druhý nejteplejší červen všech dob. Teplotní průměr byl tři stupně nad červnovou průměrnou hodnotou z let 1961 až 1990.

Německo sužovaly o víkendu silné bouřky. V Bavorsku usmrtil ženu strom, který vyvrátil orkán z kořenů a který spadl na její automobil. V Hesensku bojuje o život golfistka, kterou zasáhl blesk.

Na heavymetalovém festivalu v obci Roitzschjora na severu Saska zranil v noci na dnešek blesk 51 lidí, z toho devět vážně. „Jednoho ze zraněných jsme museli oživovat, další dva se po ztrátě vědomí probrali sami,“ prohlásila vedoucí záchranného lékařského týmu Ellen Macková. Záchranáři prý byli v plném nasazení několik hodin. Tři zranění byli ještě dnes na stanici intenzivní péče, v ohrožení života však nikdo z nich není.

Blesk zasáhl kolem druhé hodiny po půlnoci především návštěvníky baru, který byl umístěn v autobusu pod stanovou konstrukcí. Festival i po děsivé noci pokračoval.

Bouře řádily v Německu

Ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko na jihozápadě Německa bylo zraněno nejméně 29 lidí. Bouře tam v okrese Heidenheim odnášela stany návštěvníků rockového festivalu a poletující předměty zranily deset lidí. Poletující větve zranily 18 lidí také na kulturním festivalu v Bavorsku.

Bouře doprovázené blesky nebo kroupami v Německu napáchaly i značné škody na majetku. Na některých tratích přerušily provoz stromy, které se vyvrátily na koleje nebo do trolejí. Na několik hodin byl dnes přerušen provoz na hlavním železničním tahu mezi Mnichovem a Stuttgartem. Dvě bouřkové noci má za sebou Berlín, pod vodou je část historického centra severoněmeckého Kielu.

Jednou z nejprohřátějších zemí Evropy bylo o víkendu Rakousko. „Teplejších míst mnoho není,“ citovala APA zdroj z tamního meteorologického institutu ZAMG. V sobotu byla naměřena rekordní červnová teplota v zaznamenané historii v Rakousku. Ve Vídni bylo 37,7 stupně. Zejména na východě Rakouska mají vedra s teplotami až 36 stupňů vytrvat i v příštích dnech. Západní oblasti by měly zchladit bouřky.

Také na jihovýchodě Evropy mají teploty v příštích dnech dosahovat až 40 stupňů. Přes 35 stupňů bylo o víkendu naměřeno například v Itálii, Chorvatsku, Maďarsku, Rumunsku nebo v Bulharsku.