Soud s Pussy Riot začne už v červenci, obviněné drží hladovku

Moskva - Ostře sledovaný případ trojice členek ruské skupiny Pussy Riot, kterým hrozí sedm let vězení za protestní píseň proti Vladimiru Putinovi, se blíží k rozuzlení. Soud v Moskvě zkrátil jejich advokátům lhůtu na prostudování materiálů obžaloby. Samotný proces tak může začít už tento měsíc. Vězněné hudebnice, kterým za „punkovou modlitbu“ v moskevském kostele hrozí až sedm let vězení, zahájily na protest proti tomuto rozhodnutí hladovku.

Zatím má jen status vyšetřované osoby, už brzy ale Naděžda Tolokonniková a další dvě členky skupiny Pussy Riot mohou usednout na lavici obžalovaných v jednom z nejsledovanějších soudních případů poslední doby. „V Rusku se může ocitnout v poutech kdokoli. Není to nic hezkého, ale je to úplně běžná věc,“ tvrdí Tolokonniková.

Advokátům a jejich mandantkám teď zbývají už jen dva dny, aby se seznámili s obsahem sedmi svazků shromážděných vyšetřovateli. „Snaží se, abychom se nemohli na soud normálně připravit. Abychom nestačili prostudovat všechny procesní chyby, kterých se dopustili, a neprovedli vlastní expertízu,“ domnívá se advokát Tolokonnikové Mark Fejgin.

„Nemám vůbec žádné pochybnosti o tom, že Putin sám nebo někdo z jeho okolí proces řídí a že nakonec všechny tři dostanou skutečné tresty, ačkoli pro to není jakékoli opodstatnění,“ řekl obhájce Nikolaj Polosov. „Neumožnit obviněným, aby se seznámili s materiály týkajícími se jejich případu, bylo běžné ve Stalinově Sovětském svazu a Hitlerově Německu,“ dodal.

Reportáž Pavla Vondry o Pussy Riot (zdroj: ČT24)

V Rusku i za jeho hranicemi mezitím narůstá počet známých osobností, které se za Pussy Riot otevřeně postavily. Na svém pondělním moskevském koncertu tak učinila i americká skupina Faith No More. „V Praze už proběhla celá řada akcí a my jsme opravdu vděční lidem, kteří je organizují a vyjadřují tak děvčatům podporu,“ uvedl manžel obžalované hudebnice Petr Verzilov.

Čím déle se případ vleče, tím větší je jeho společenská odezva. A navrch začínají mít hlasy volající po propuštění zadržovaných dívek na svobodu. Někteří je před budovu soudu přišli podpořit v maskách. Na tvář si je ale nenasazovali, aby neporušili nový zákon o demonstracích.

Našlo se i pár těch, kteří se odvážili zazpívat refrén punkové modlitby, za kterou teď členky Pussy Riot čeká soud. O největší rozruch se ale postarala trojice aktivistů, kteří se uvnitř klece tlustými zámky připoutali ke sloupu semaforu a dožadovali se výměny za členky Pussy Riot. Policie si s nimi dobrých dvacet minut nevěděla rady.

Vydáno pod