Hollande o Německu: Naše přátelství Evropu inspiruje

Remeš - Francouzský prezident François Hollande i německá kancléřka Angela Merkelová dnes na oslavách 50. výročí německo-francouzského usmíření zdůraznili význam přátelství obou zemí pro evropskou integraci. Společně se zúčastnili vzpomínkových aktů v Remeši, křižovatce historických střetů.

V Remeši, kde v pětačtyřicátém roce složil wehrmacht bezpodmínečnou kapitulaci do rukou Spojenců, si Francie a Německo si připomněly 50. výročí oficiálního poválečného usmíření. Právě kolem svazku dvou mocností vyrostlo během půlstoletí společenství dnešní Evropské unie. „Naše přátelství Evropu inspiruje. Nechceme nikomu dávat lekci – snažíme se prostě jít příkladem,“  uvedl francouzský prezident. Zároveň varoval před nebezpečím dluhové krize a poznamenal, že krize je také možností k novému vzestupu.

Oba také na schůzce v Remeši na severovýchodě Francie zdůraznili vůli postavit se společně dluhové krizi eurozóny. „Evropa je více než jen (společná) měna. A nepostradatelné jsou pro ni německo-francouzské vztahy. Ty do značné míry utvářely a posunovaly evropské sjednocení,“ prohlásila německá kancléřka, která také vyjádřila přesvědčení, že Evropa může ze současné krize vyjít silnější.

Schůzkou v Remeši předznamenali oba státníci oslavy německo-francouzského roku, který bude podle DPA oficiálně zahájen 22. září v německému Ludwigsburgu. V remešské katedrále se 8. července 1962 německý kancléř Konrad Adenauer a francouzský prezident Charles De Gaulle společně zúčastnili „mše usmíření“, na níž si připomněli utrpění druhé světové války. Za několik měsíců pak obě země podepsaly smlouvu o přátelství, která je dodnes základním rámcem úzké spolupráce mezi nimi.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod