Rumunský prezident končí, Brusel znepokojen děním v zemi

Bukurešť - Dosavadní rumunský prezident Traian Basescu, kterého v pátek z fuknce sesadil parlament, dočasně předal pravomoci hlavy státu předsedovi Senátu Crinu Antonescovi. Brusel dal mezitím najevo, že ho poslední dění na rumunské politické scéně znepokojuje.

Basescu, představitel pravého středu, předal moc Antonescovi, reprezentujícímu levý střed, za zavřenými dveřmi a bez jakéhokoliv prohlášení.

Parlament pro odchod Basesca z funkce hlasoval v pátek, v pondělí ústavní soud rozhodl o tom, že proces jeho sesazení byl v souladu s ústavou. Nicméně odchod prezidenta budou muset ještě odsouhlasit voliči v referendu, které je plánované na 29. července.

Rumunský premiér Victor Ponta
Zdroj: ČT24/ISIFA

Vyhazov hlavy státu přišel po týdnech sporů o moc mezi Basescem a premiérem Victorem Pontou, jehož vláda je u moci od května. Od té doby podniká kroky k posilování svých mocenských pozic. Minulý týden se také do čela obou parlamentních komor postavili zástupci vládního tábora.

Sociálnědemokratický premiér se od minulého týdne mimo jiné snaží prosadit změny v pravidlech referenda o odvolání prezidenta. Ústavní soud v této věci rozhodl, na rozdíl od pondělního verdiktu, v neprospěch vlády. Nynější koalice totiž prosazovala, aby pro odvolání hlavy státu byla směrodatná většina voličů účastnících se referenda, zatímco dosud byla
nutná nadpoloviční většina všech oprávněných voličů. Ústavní soud v této dílčí věci rozhodl, že nadále musí platit dosavadní praxe. Vláda reagovala, že rozhodnutí ústavního soudu respektuje.

Bruselu se počínání Rumunů nezamlouvá

„Mohu říci, že rychlost a dopady rozhodnutí z posledních týdnů nám dělají starosti,“ řekla mluvčí Evropské komise. Brusel požaduje, aby Rumunsko, druhá nejchudší země EU, kterou kromě politické krize trápí i ekonomická recese, respektovalo vládu zákona a nezávislost soudů. Premiér Ponta tento týden pojede do Bruselu na jednání s předsedou Evropské komise José Barrosem.