Raději neobřezávejte, doporučuje rakouský hejtman nemocnicím

Vídeň – Státní nemocnice v rakouském Vorarlbersku dostaly od tamního hejtmana doporučení, aby přestaly provádět obřízky z náboženských důvodů. Hejtman Markus Wallner se inspiroval německým soudem v Kolíně nad Rýnem, který nedávno obřízku označil za ublížení na zdraví. Rozhodoval o případu čtyřletého chlapce, u něhož se po zákroku objevily zdravotní komplikace.

Lidovecký hejtman považuje výrok kolínského soudu za precedent. Nemocnice ve Vorarlbersku by podle něj měly tento zákrok provádět pouze ze zdravotních důvodů, dokud se právní situace v Rakousku nevyjasní. Zákaz obřízek, kterých se podle rakouského rozhlasu ve Vorarlbersku provádí jen minimum, požadovali již dříve tamní Svobodní. Naproti tomu místní sociální demokraté doporučení hejtmana považují za populismus. Rakouské ministerstvo spravedlnosti se nedávno vyjádřilo tak, že v zemi není obřezání jasně právně podchyceno, ale vychází se z toho, že není trestné.

V Německu rozhodnutí soudu vyvolalo velké diskuse na politické scéně a protesty z řad židů a muslimů. Zatímco mírná většina Němců podle nedávného průzkumu zákaz podporuje, nejsilnější politické strany se proti němu postavily a chtějí schválit zákon, který obřízky z náboženských důvodů znovu umožní.

Vydáno pod