Zemanova podpora roste. Předstihl Švejnara

Praha - Kdyby se prezidentské volby konaly už nyní, postoupil by podle agentury Factum Invenio do jejího druhého kola Jan Fischer se ziskem 22,2 procenta hlasů a Miloš Zeman s 18,2 procenta. Ten předstihl i Jana Švejnara a snížil Fischerův náskok. Ekonom Jan Švejnar, který dosud definitivně nepotvrdil svou kandidaturu, by podle průzkumu skončil třetí se ziskem 12,2 procenta hlasů. V posledních měsících podpora voličů Švejnarovi spíše klesá.

Na stejné pozici v průzkumech setrvává kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, který by dostal 8,2 procenta hlasů. Následuje ho trojice kandidátů s výsledky mezi šesti a sedmi procenty. Podnikatel Tomio Okamura má podporu 6,9 procenta voličů, předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga by volilo 6,6 procenta lidí a šéfku Suverenity Janu Bobošíkovou 6,4 procenta.

Kandidát ODS a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka by získal 4,3 procenta hlasů. Nad tříprocentní hranici by se dostala ještě europoslankyně podporovaná KDU-ČSL Zuzana Roithová se 3,7 procenta a bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma se 3,2 procenta. Ten se ale kandidovat nechystá.

Ředitel Factum Inevnio Jan Herzmann ve Studiu ČT24: „Když to sledujeme v horizontu pěti, šesti měsíců, je posilování neustálé. Pan Zeman si vybudoval velmi silnou pozici… Zdá se, že pan Švejnar prováhal vhodný okamžik, kdy mohl efektivně oznámit svoji kandidaturu.“

Ředitel Factum Invenio Jan Herzmann ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Zeman získal deset senátorských podpisů už v polovině května, k nelibosti vedení ČSSD podpořilo Zemana pět sociálních demokratů. Bývalý předseda sociálních demokratů Zeman se v průzkumech Factum Invenio dlouhodobě držel na třetí pozici. Na jaře snížil náskok Fischera a Švejnara, ale pak se růst jeho podpory zastavil. Nyní ale výrazně posílil a dostal by se spolu s Fischerem do finále volby. Podle Factum Invenio k tomu přispěla Zemanova intenzivní kampaň. Čestný předseda Strany práv občanů - zemanovci byl prvním prezidentským kandidátem, který v petiční kampani získal 50 tisíc podpisů potřebných pro kandidaturu.