Úplatek, nebo smrt. Amerika řeší korupci v kábulské nemocnici

Washington – Kostlivec z afghánské skříně kráčí Kongresem Spojených států; jen necelý půlrok před prezidentskými volbami šetří američtí zákonodárci případ masivní korupce v afghánském zdravotnictví, kdy sto padesát milionů dolarů neputovalo do zamýšleného zlepšení lékařské péče, ale do soukromých kas personálu Národní vojenské nemocnice v Kábulu. O korupčním využití peněz amerických daňových poplatníků přitom podle dosavadních informací věděly i špičky americké mise v zemi, a kvůli domácí politice se snažily celý případ utajit.

Podle dohledové komise kongresmanů vydaly USA na zdravotnický rozvoj Afghánistánu 180 milionů dolarů, přičemž valná částka těchto peněz směřovala právě do kábulské Národní vojenské nemocnice. Provozní podmínky tohoto zařízení ovšem zůstaly i navzdory dolarovým injekcím nevyhovující a krajně se přibližovaly středověku; lékaři prováděli operace bez narkózy, pacienti hladověli, umírající zůstávali bez pomoci a podlahy byly pokryté výkaly. Finance, které do nemocnice směřovaly, si totiž rozděloval tamní personál.

„Plukovník Carozza popsal podmínky následovně, cituji: jako v Osvětimi. Konec citátu. Afghánští lékaři a sestry často požadovali za péči úplatky. Kdo nezaplatil, toho nechali umřít na posteli,“ popsal poznatky ze šetření zákonodárci kongresman Jason Chaffetz. Situace je pro Spojené státy o to vážnější, že nešlo jen o americké prostředky, ale že na práci nemocničních zaměstnanců dohlíželi příslušníci sil NATO.

  • Vyšetřovací komise amerického Kongresu zdroj: ČT24
  • Národní vojenská nemocnice v Kábulu zdroj: ČT24

„Dodáváme afghánské armádě, včetně nemocnice Daúda Chána, veškeré palivo a potraviny. Jenže se to potom běžně rozkrádá a obohacují se na tom zločinecké sítě,“ konstatoval bývalý plukovník amerického letectva Schuyler Geller.

Armádní vedení případ tajilo - prý kvůli volbám

Na celý případ upozornil americkou veřejnost již zmíněný penzionovaný plukovník Gerald Carozza, který dříve působil jako konzultant amerického tažení do Afghánistánu. Nejvyššího amerického generála v zemi Williama Caldwella a s ním i čelné představitele Severoatlantické aliance a americké administrativy obvinil Carozza z toho, že se snažili zamlčet případ masivního zneužívání finančních prostředků v kábulské nemocnici a že před dvěma lety bránili jeho vyšetřování. Důvodem měla být snaha nepoškodit pozici demokratů prezidenta Baracka Obamy ve volbách do Kongresu. Ty proběhly na podzim 2010.

  • William Caldwell zdroj: ČT24
  • Operace bez narkózy v kábulské nemocnici zdroj: ČT24

Caldwellovu snahu případ utajit potvrdil před kongresmany i plukovník americké armády Mark Fassl. „Jeho první reakce byla: jak bychom mohli něco takového udělat teď, když se blíží volby?“ Naznačil, že Caldwella pojí se současným prezidentem Barackem Obamou osobní přátelství, a proto nechtěl skandál rozdmýchat.

Generál Caldwell ústy svého mluvčího toto tvrzení ovšem popřel; sám před zákonodárce povolán nebyl. „Caldwell by uvítal možnost reagovat na jakýkoli dotaz a jsem si jistý, že jakmile budou dotčené skutečnosti přezkoumány, prokáží se veškerá obvinění jako nepravdivá,“ uvedl mluvčí Wayne Shanks.