Panetta na Blízkém východě podtrhuje trvající zájem USA

Káhira - Americký ministr obrany Leon Panetta pokračuje v cestě po Blízkém východě. V Egyptě se setká s novým prezidentem Muhammadem Mursím, pak odcestuje do Izraele. Tam by se mělo mluvit hlavně o Íránu a o možném útoku na jeho jaderná zařízení. Panetta prohlásil, že respektuje právo Izraele rozhodovat se v otázkách obrany samostatně, Izrael se ale podle něj k tomuto kroku ještě nerozhodl.

Panettova pětidenní cesta do oblasti, kterou zahájil v pondělí v Tunisku, má být dokladem toho, že stabilita Blízkého východu a severní Afriky je stále jedním z hlavních bodů politiky Washingtonu, i když armáda začíná věnovat více pozornosti Asii. Z Izraele bude Panetta pokračovat do Jordánska.

Leon Panetta, americký ministr obrany:

„Musíme pokračovat v ekonomickém a diplomatickém tlaku na Írán. Aby udělal ty správné kroky, vyjednával a nakonec se připojil k mezinárodnímu společenství a držel se mezinárodních pravidel.“

V Izraeli ministra přijmou prezident Šimon Peres i premiér Benjamin Netanjahu a na programu je i setkání s ministrem obrany Ehudem Barakem. Očekává se, že s Izraelci bude Panetta hovořit hlavně o Iránu. Už před příjezdem vyzdvihl kvalitní vztahy v oblasti obranné spolupráce. USA nedávno rozhodly poskytnout mimořádných 70 milionů dolarů na protiraketovou obranu Irone Dome, která má Izrael chránit před raketovými útoky z Libanonu a z pásma Gazy. Vznikla za spolupráce s USA, které na tento projekt od jeho zahájení poskytly 205 milionů dolarů.

Rozhovor s Jakubem Szántó (zdroj: ČT24)