Vlajky na Měsíci se stále drží - až na tu první

Washington - Vlajky, které umístili američtí astronauti na Měsíci před více než 40 lety, tam s jedinou výjimkou stále stojí. Tou chybějící je zrovna ta první, kterou sem zapíchli Buzz Aldrin a Neil Armstrong při misi Apollo 11 v roce 1969. K tomuto zjištění dospěl Mark Robinson, který analyzoval záběry z orbitální kamery obíhající kolem Měsíce (LROC). Mise Apollo se uskutečnily v letech 1969 až 1972. V tomto období bylo na povrchu Měsíce umístěno šest amerických vlajek.

„Je jisté, že americké vlajky stále stojí a vrhají stín na všechna místa přistání - s výjimkou vlajky z Apollo 11,“ poznamenal Robinson. „Astronaut Buzz Aldrin řekl, že vlajku srazil vzdušný proud z motorů Apolla 11, když modul z Měsíce startoval. Zdá se, že měl pravdu,“ dodal.

Satelit LROC byl vypuštěn v roce 2009 s úkolem analyzovat povrch Měsíce a posílat na Zemi vizuální informace o lunárním prostředí s velkým přiblížením nebo z velkého úhlu. „Osobně jsem byl velmi překvapen, že vlajky přežily ultrafialové záření i drsné teploty na povrchu Měsíce. Ale jak teď vypadají? Barvy jsou asi trochu vybledlé,“ uzavřel.