Ve Vladivostoku otevřeli nejdelší zavěšený most na světě

Vladivostok – Přes tři kilometry dlouhý most dnes otevřeli ve Vladivostoku. Je to vůbec nejdelší zavěšený most světa, spojuje pevninu s ostrovem Russkij. Rusové most postavili kvůli zářijovému summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Stavba stála přes 28 miliard rublů (17,5 miliardy korun), padlo na ní 54 kilometrů lan.

Most funguje od začátku července ve zkušebním provozu, dnes se otevírá pro veškerou dopravu. Jako jeden z prvních se po mostu projel premiér Dmitrij Medvěděv. 

Stavba je součástí soustavy tří velkých mostů, které budou propojovat místní letiště s městskou aglomerací. Mosty jsou pak částí městské magistrály, která se má v budoucnu stát komunikační páteří víc než půlmilionového Vladivostoku. 

Stavba je dlouhá 3 100 metrů. Světovým unikátem je střední zavěšená část, která je svou délkou 1 104 metrů nejdelší na světě. S pilíři vysokými 320 metrů se most stal zároveň druhým nejvyšším mostem podle výšky mostní konstrukce za jihofrancouzským Viaduktem Millau (343 metrů).

Na most mohou veškerá vozidla, není ovšem určený pro chodce, není ani zatím jasné, zda tudy budou moci jezdit cyklisti. 

Podle pravidel silničního provozu se na mostě nebude smět zastavovat. Úřady ale předpokládají, že si tento stavební zázrak budou lidé chtít vyfotit, nařídily tady proto snížit rychlost na 40 kilometrů za hodinu, aby si mohli návštěvníci snímek pořídit za jízdy.

Rozhovor s Vladislavem Hrdouškem z ČVUT (zdroj: ČT24)