Belgičané protestují proti propuštění manželky Dutrouxe

Brusel - Stovky Belgičanů protestovaly proti možnému osvobození bývalé ženy pedofilního vraha Marka Dutrouxe. Michelle Martinová svému muži pomohla v polovině 90. let unést šestici dívek, čtyři z nich nepřežily znásilňování a mučení. Zatím si Martinová ze svého třicetiletého trestu odpykala více než polovinu. Soud rozhodl o jejím podmínečném propuštění, bude ale muset pobývat v klášteře.

Stovky lidí se na protest sešly v obci Malonne na jihu země, kde by měla Martinová po propuštění přebývat. Demonstranti nesli bílé balonky, které měly připomenout dětské oběti vraždícího páru. „Toto osvobození se nás hodně dotýká. Je třeba se vžít do pocitů rodičů a myslet na utrpení, kterým jejich dívenky prošly,“ říká jeden z účastníků akce. „Je stále nebezpečná,“ soudí o Martinové obyvatelka obce.   

Soud v úterý rozhodl, že Martinová může být podmínečně propuštěna. Má přitom pobývat v klášteře v obci Malonne asi 60 kilometrů jihovýchodně od Bruselu. Nesmí se navíc přibližovat k rodinám obětí. Proti rozhodnutí soudu o propuštění se odvolalo státní zastupitelství. Odvolací orgán by se měl vyjádřit do konce měsíce, do té doby bude Martinová za mřížemi. 

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Lidé byli oblečení v černé a bílé. Bíla představovala respekt k dětským obětem, černá zas protest proti současné belgické spravedlnosti. Advokáti ženy, co napomáhala mučení holčiček, ji brání s tím, že Belgie je právní stát, a pokud soud vydá rozsudek, platí pro každého Belgičana – bez ohledu na veřejné mínění. „Bydlím tady 100 metrů od kláštera. Považuji za skandální ubytovat Michelle Martinovou v srdci naší vesnice,“ říká jeden z obyvatelů vesnice Jean Pierre Charlier. Belgická policie vyslala na místo posily. Ke klášteru demonstranty nepustila. Ani když lidé tvrdili, že jsou turisté a mají právo se tam podívat.

Protest proti propuštění Martinové
Zdroj: ISIFA/EPA/JULIEN WARNAND

Dutroux dostal v roce 2004 doživotní trest za únos, věznění a sexuální zneužívání šesti dívek, z nichž čtyři jeho zacházení v letech 1995 a 1996 nepřežily. Bývalá učitelka Martinová činy svého chotě nejen že kryla, ale také se na nich podílela. Oběti svého manžela věznila a dvě osmileté dívky nechala zemřít hlady. Odsouzena byla v roce 2004 na třicet let.