Mezi Súdánem a Jižním Súdánem zavládl ropný smír

Džuba/Chartúm - Státy Súdán a Jižní Súdán vyřešily dlouhotrvající vzájemný spor. V noci na dnešek se dohodly na přerozdělení příjmů z ropy, které byly předmětem sváru mezi oběma stranami od nedávného osamostatnění Jižního Súdánu.

Dohodu oznámil bývalý jihoafrický prezident Thabo Mbeki, který působil mezi oběma státy jako zprostředkovatel. „Máme tu dohodu a zbývá ještě prodiskutovat následující kroky, jako kdy by měly být ropné společnosti požádány o přípravu na obnovení produkce a exportu,“ konstatoval

Když Jižní Súdán vyhlásil v červenci 2011 na základě sedm let staré mezinárodní dohody nezávislost, pojalo jeho území tři čtvrtiny súdánských ropných nalezišť. Protože ale mladý stát nedisponuje rafinériemi, surovinu musí posílat na sever. Jihosúdánská vláda v Džubě následně Chartúm obvinila, že dodávky krade, a kohoutky k ropovodům uzavřela.

Armáda Jižního Súdánu v dubnu dokonce krátce okupovala sporné ropné naleziště za severní hranicí, a obě země se tak nakrátko ocitly na hranici válečného konfliktu. „S těmito lidmi nebudeme vyjednávat. Mluvit s nimi budeme jen pomocí zbraní, protože to je jediný jazyk, kterému rozumí,“ konstatoval tehdy súdánský prezident Umar Bašír.

Noční dohoda přichází krátce po návštěvě americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, která absolvuje v těchto dnech cestu po subsaharské Africe. Včera jednala s jihosúdánskou vládou a apelovala na vyřešení sporu. „Řešení je v zájmu Jižního Súdánu, protože část něčeho je lepší než část ničeho. Zvlášť dokud nenajdete jiný způsob, jak svou ropu dostat na trh,“ podotkla Clintonová.

Reportáž o súdánské dohodě (zdroj: ČT24)