Olympijský park ve Stratfordu je pomník nesplněných přání

Londýn - Londýnská čtvrť Stratford, která hostí olympijský park, se za poslední roky změnila k nepoznání. Čtyřicet šest tisíc zedníků a inženýrů tu sedm let budovalo nablýskané stadiony, parky, obchody a restaurace, aby při olympijských hrách ukázali Londýn světu v tom nejlepším světle. Pod novými nátěry ale dřímají staré problémy chudé periferie.

Nejkrásnější pohled na olympijský stadion je paradoxně z domu duchů. Hned po hrách se totiž dům bude bourat, a tak se již většina nájemníků dávno vystěhovala. Poslední tucet stále váhá. Na jednom se ale všichni shodnou - olympiáda jejich čtvrť nenávratně změnila. „Je to zlé. Dřív tu byl klid a teď ten nával. Nikam se nedá projít,“ říká jeden z obyvatel. 

Stratford patří mezi nejchudší čtvrti v Anglii. Kdysi zde bývala průmyslová zóna, tu ale vystřídala zóna přistěhovalců, kde dochází denně ke střetu kultur a konfesí. Radnice a stát přitom investovaly miliardy, aby se olympijská čtvrť oblékla do nového kabátu. Podobně jako v devadesátých letech londýnské doky, které jsou dnes Mekkou byznysu.

Olympijské centrum v londýnském Stratfordu
Zdroj: ČT24

Ve Stratfordu tak vyrostlo největší obchodní centrum v Evropě, luxusní byty a periferii s centrem spojuje rychlovlak, kterému cesta do centra trvá šest minut. „Tohle bylo zanedbané a chudé prostranství s kontaminovanou půdou. A my jsme tu udělali něco pro budoucnost,“ konstatuje starosta olympijské vesnice Charles Allen. 

Starousedlíci sledovali proměnu plni očekávání. Obchodní centrum zaměstnalo deset tisíc lidí, na dvě stě firem ale zmizelo a nezaměstnanost tak v konečném důsledku vzrostla. Obyvatelé domu duchů tak můžou leda hledět z okna na svůj pomník nesplněných přání.