Ve Frankfurtu se dookupovalo

Frankfurt nad Mohanem - Protestní tábor hnutí Okupujte před sídlem Evropské centrální banky (ECB) ve Frankfurtu nad Mohanem byl po deseti měsících úředně vyklizen. Protestující ale odcházeli dobrovolně. Vyklizení tábora vyhlášené městem předtím potvrdil správní soud, který odmítl stížnost protestního hnutí. V rozhodnutí soud uvedl, že na trvalé obsazení parku před ECB nelze uplatnit základní právo na svobodu shromažďování, společný cíl protestujících navíc údajně není zřejmý. Před ECB táboří aktivisté, příslušníci národnostních menšin, bezdomovci i narkomani.

Většině lidí přežívajících v táboře podle soudu nejde o společnou výzvu s cílem oslovit veřejnost. Přístřešky, stany, pohovky, křesla, židle a další předměty rozmístěné v parčíku prý bezprostředně nepřispívají k vytváření společného mínění. Svoboda shromažďovací dále neopravňuje k libovolnému zabírání cizího majetku, uvedl soud.

Kolem tábora, jenž čítal posledních 40 aktivistů, policie nejdřív rozestavěla zásahové vozy a zátarasy. Policisté u aktivistů zjišťovali osobní údaje a vyzývali je prostřednictvím megafonu, aby prostor vyklidili. Mnoho obyvatel tábora odešlo a pořádkové síly začaly strhávat stany. Protestující nekladli odpor.

Pro finanční metropoli byl stanový tábor dlouho trnem v oku. Jeho obyvatele spojoval odpor proti kapitalismu a bankovnímu systému. Šlo o nejdelší a nejrozsáhlejší protestní akci svého druhu v Evropě. Už minulý týden přistoupily úřady k vyklizení protestního tábora v Düsseldorfu. I tam byli aktivisté od loňského října a své přístřešky opustili, aniž by kladli odpor.

Vydáno pod