Násilí v Amiensu vyprovokovali policisté, tvrdí otec mrtvého motorkáře

Amiens - Severofrancouzské město Amiens se vzpamatovává z nepokojů. Otec mladíka, který se zabil na motorce a po jehož pohřbu vypukly v Amiensu nepokoje, tvrdí, že střety vyvolali policisté. Po násilnostech skončily v plamenech desítky aut a dvě místní budovy. Sedmnáct policistů se zranilo. Nepokoje ovšem pokračují, dnes byly hlášeny pokusy o zapálení sedmi aut.

Napětí ve městě vyvolala sporná policejní silniční kontrola. Násilí vypuklo poté, co policie v neděli kontrolovala muže, který prý nebezpečně řídil vůz. Muže kontrolovali nedaleko místa, kde se konal pietní obřad na památku mladíka, jenž se ve čtvrtek zabil na motorce. 

Přítomným lidem se zdála kontrola nepřiměřená a následně vypukly střety. Rozzuřený dav zničil mateřskou školku, sportovní centrum nebo desítky aut a popelnic. 

S otcem nebožtíka hovořil zpravodaj ČT Bohumil Vostal. Muž tvrdí, že střety vyprovokovali policisté, když přišli na smuteční obřad. Vyvolali prý potyčku a se zbraněmi obsadili čtvrť. Někteří svědci dokonce říkají, že stříleli. „S násilím jsem spokojený. Kromě vyhořelého sportovního centra, protože tam můj syn posiloval,“ prohlásil svědek násilností.

Modřinu na rameni má Hadji Fouad ze střetu s policisty. Nadává na Francii, za niž jeho alžírský otec bojoval proti Německu. „Nejsem rasista, podívejte na ty černé kolem. Kdyby ale zemřel někdo židovského původu, měl by ještě policejní ochranu. Když jde ale o Araba, tak je pro ně jak pes,“ podotkl muž.

Noc na dnešek byla ale ve městě klidná, v Amiensu hlídá pořádek 250 policistů. „Byla to velmi klidná noc bez zvláštních incidentů,“ potvrdilo vamiens_bohedení policie. V noci zaznamenali strážci pořádku pouze několik pokusů o zapálení aut. Žádné střety ale hlášeny nejsou.

Vydáno pod