Ruský patriarcha přijel poprvé do Polska, orodoval za lepší vztahy

Varšava - Do tradičně katolického Polska přijela vůbec poprvé hlava ruské pravoslavné církve. Při této příležitosti vyjádřil patriarcha Kirill naději, že jeho návštěva bude znamenat zlepšení ve vztazích Poláků a Rusů. Společné náboženské základy by měly oběma národům pomoci překonat těžkosti, které mezi nimi leží. Ruský patriarcha po příletu odjel do pravoslavného kostela ve varšavské čtvrti Praga, později ho čeká setkání mimo jiné s polským prezidentem Bronislawem Komorowským.

„Je skvělé, že křesťanská kultura dominuje jak v Polsku, tak v Rusku. Znamená to, že máme společné základy pro řešení těžkých problémů, které máme v naší minulosti,“ řekl Kirill po příletu do Varšavy. „Doufám, že moje návštěva bude znamenat skromný přínos ke zlepšení vztahů mezi Polskem a těmi zeměmi, kde působí ruská pravoslavná církev,“ dodal. 

Nejdůležitější bod Kirillovy cesty do Polska přijde v pátek, kdy má s předsedou polské biskupské konference Józefem Michalikem podepsat výzvu věřícím, aby prosili boha o odpuštění za zlo, nespravedlnost a křivdy z minulosti.

Patriarcha Kirill
Zdroj: ČT24

Vzhledem k historickému napětí mezi katolickou a ortodoxní církví i problematickým vztahům Poláků a Rusů mnozí tento dokument přirovnávají k dopisu polských biskupů těm německým z roku 1965, v němž polští duchovní napsali, že „odpouštějí a prosí o odpuštění“. Iniciativa ze strany polských biskupů znamenala obrovský krok na cestě ke smíření mezi národy, jejichž vztahy krutě poznamenala nejen druhá světová válka.

Podle oficiálních statistik žije v Polsku půl milionu pravoslavných křesťanů, ve skutečnosti jich je ale prý méně. Před několika dny Michalik varoval před politickými sváry v souvislosti s návštěvou patriarchy. Aniž by ho jmenoval, platila jeho slova Jaroslawovi Kaczyńskému, předsedovi strany Právo a spravedlnost. Michalik, který má pověst konzervativce blízkého táboru Kaczyńského, naznačil, že předloňské letecké neštěstí u ruského Smolenska nelze využívat pro vlastní politické zájmy.

Rozhovor s Rudolfem Vévodou (zdroj: ČT24)