Svět napjatě očekává verdikt nad ruskými punkerkami Pussy Riot

Moskva - Ostře sledovaný proces s trojicí zpěvaček Pussy Riot se chýlí ke konci. Punkerky, které jsou obviněny z výtržnosti motivované náboženskou nesnášenlivostí, se dozvědí, zda půjdou do vězení. Vynesení rozsudku odvysílá ČT24 od 13:00 živě. Podle ruských zákonů jim hrozí 7 let za mřížemi, žalobci ale žádají „pouhé“ 3 roky. Zpěvačky jsou souzeny kvůli tomu, že v hlavním chrámu země zapěly písničku mířenou proti nynějšímu prezidentovi Vladimiru Putinovi a patriarchovi Kirillovi. Punkerky mají podporu jak části Ruska, tak i po celém světě. Podporu jim vyjádřili jak mnozí politikové, tak i hvězdy showbyznysu, mezi něž patří třeba americká zpěvačka Madonna nebo vdova po Johnu Lennonovi Yoko Ono. Dnešek byl označen za světový den podpory tří zpěvaček. Ve dvou desítkách měst celého světa se uskuteční demonstrace. Rovněž před moskevským soudem demonstrují stoupenci trojice punkerek. Ruská pravoslavná církev světové projevy podpory považuje za protiruskou propagandu.

Za punkerky demonstruje celý svět

Strážci moskevského chrámu Krista Spasitele se před pár dny střetli s demonstranty, kteří se sešli před chrámem na podporu vězněných členek Pussy Riot. Dvě desítky demonstrantů v barevných kuklách vystoupily na schody chrámu Krista Spasitele a držely bílá písmena, která dávala dohromady nápis: „Blahoslavení milosrdní“. Strážci se snažili demonstranty rychle rozehnat a k některým se podle televize chovali nemilosrdně. Podle svědků byli nejméně tři demonstranti zadrženi.

Demonstrace na podporu zadržovaných ruských punkerek z Pussy Riot se konaly také ve Vídni a v Helsinkách. Heslo „Osvoboďte Pussy Riot“ se v Helsinkách objevilo na nahých ženských tělech a ve Vídni v pravoslavném kostele.

Průvod na podporu Pussy Riot v Plzni
Zdroj: ČTK/AP/Petr Eret

Kauzou žije i Česko

Plzeň se stala včera po Praze dalším českým městem, kde lidé mohou podepisovat petici na podporu vězněných Pussy Riot. Centrem včera prošel malý protestní průvod jako vzkaz hudebníků i diváků festivalu Živá ulice. Aktivisté z občanských sdružení a neziskových organizací přečetli na dvou pódiích vlastní provolání Nemějte strach. Podpisy pod petici Amnesty International budou sbírat na všech veřejných akcích a vždy po blocích je chtějí posílat na ruskou ambasádu.

Soudkyně musela dostat ochranku

Moskevská soudkyně Marina Syrovová, pod níž kauza Pussy Riot spadá, mezitím čelí „ustavičným“ výhrůžkám, a dostala proto tělesné strážce. Po analýze hrozeb prý mohou strážce dostat i rodinní příslušníci soudkyně. Během procesu si obhajoba často stěžovala, že jí soudkyně zamítá bezmála všechny návrhy - připustila jen tři ze 17 svědků ani nevyslyšela stížnosti obžalovaných na svízelné podmínky u soudu a ve vazbě. Všechny žádosti, aby se případu pro podjatost vzdala, Syrovová odmítla.

Demonstrace na podporu Pussy Riot
Zdroj: ČT24/ISIFA

Punkerky Naděžda Tolokonnikovová (22), Marija Aljochinová (24) a Jekatěrina Samucevičová (30) jsou ve vazbě už déle než pět měsíců. Proces přitom trval pouhých 8 dnů. Obžaloba označila „punkovou modlitbu“ za „výtržnictví motivované náboženskou záští“, „svatokrádež“, „vážné poškození nejsvětějších hodnot křesťanské víry“ či „rouhavé ponížení staletých základů pravoslavné církve“. Naopak podle obhajoby šlo maximálně o přestupek.

Ruský arcibiskup Mark:

„Na Západě někdy upřednostňují svobodu slova před odpovědností. A ti, co Rusko nesnášejí, mají teď příležitost ho poškodit. A takových lidí je dost.“

Putin chování Pussy Riot odsoudil, trest by ale neměl být tvrdý

Záznam vystoupení, při němž 21. února pětice dívek v lyžařských kuklách křepčila v moskevském chrámu Krista Spasitele a pěla „Bohorodičko, vyžeň Putina“, trvá necelé dvě minuty, ale důsledky se už teď zdají mnohem delší. Pussy Riot se stihly změnit v nejznámější ruskou hudební skupinu ve světě. Sám Putin při návštěvě londýnské olympiády řekl, že by dívky neměly být souzeny „tak přísně“. „Pokud by to udělaly na Kavkaze, znesvětily by nějaké posvátné místo islámu, nestihli bychom je ani ochránit. Nemyslím ale, že by verdikt měl být příliš přísný,“ prohlásil.

Patriarcha Kirill a Vladimir Putin
Zdroj: ČT24/ISIFA

Pro kritiky poměrů v Rusku se Pussy Riot už staly oběťmi pronásledování za kritiku novodobého „sepětí trůnu a oltáře“, které se upevňuje navzdory světskému charakteru státu. „Kdybychom zpívaly 'Bohorodičko, chraň Putina', neseděly bychom za mřížemi,“ prohlásila před soudem Samucevičová. „Čekám odsuzující rozsudek. Ale přesto jsme zvítězily - svět vidí, že případ vykonstruoval autoritářský režim,“ zdůraznila. „Ve společnosti existují věci, které lidé vnímají, ale nemají je pojmenované. Pussy Riot ukázaly, že tady existuje určité splynutí mezi církví a vládou,“ konstatoval vysokoškolský profesor Alexej Šulgin.

Zpravodajka ČRo1 Lenka Kabrhelová:

„Sílící propojení mezi nejvyššími patry v ruské pravoslavné církvi a vládě je ten nejpalčivější moment. Mnozí tvrdí, že právě na to narazily dívky svým vystoupením. Ony samy přitom říkají, že právě na to chtěly upozornit - že je znepokojuje situace mezi tím, jak jsou ta nejvyšší místa propojena.“

Mezinárodní organizace na obranu lidských práv Amnesty International již uznala hudebnice za „vězně svědomí“, na jejich obranu pozdvihla hlas celá plejáda západních celebrit včetně Madonny. Těsně před vynesením verdiktu se v řadě ruských a evropských měst mají odehrát akce na podporu kapely.

Ruský list Kommersant o údajích společnosti Pew Research Center:

Vnímání Ruska se v západních zemích oproti loňsku zhoršilo. Zatímco loni 49 procent Američanů přistupovalo k Rusku pozitivně, letos je to jen 37 procent, tedy o 12 procentních bodů méně. U příznivě naladěných Španělů činí úbytek deset bodů, u Britů 12, u Němců 14 a u Francouzů 17 bodů.

Obhájci členek Pussy Riot mezitím dali najevo, že se postarají o děti svých klientek, pokud zpěvačky opravdu půjdou do vězení a soud jim děti svěří do pěstounské péče. Jinak totiž hrozí, že se děti dostanou do státních ústavů. Hrozí, že v procesu by za podporu Pussy Riot mohl být jako spolupachatel zadržen i otec malé Gery, manžel Tolokonnikovové Pjotr Verzilov. V případě Aljochinové a jejího syna nehrozí, že by byl otec dítěte zatčen, protože v kauze Pussy Riot ani nesvědčí. Obhájci se ale obávají odebrání dítěte proto, že pár není sezdán.

O Pussy Riot má zájem i Playboy

I kdyby verdikt skončil překvapivým osvobozením, punkerky sotva hned zmizí z popředí pozornosti. Ukrajinská verze pánského časopisu Playboy už nabídla Tolokonnikovové, aby zapózovala na titulní straně.