Nový ruský dekret: Lidi do klíčových postů včetně médií jmenuje prezident

Moskva - Kancelář ruského prezidenta bude rozhodovat o jmenování vedoucích pracovníků ruských státních podniků a organizací včetně úředního tisku a tiskových agentur. Příslušný dekret podepsal prezident Vladimir Putin, v jehož rukou tak bude obsazování klíčových státních manažerských postů. V Rusku málokdo věřil tomu, že by se Kreml už v minulosti na obsazování těchto významných postů nepodílel. Nový dekret ale praxi přímého vlivu prezidentské kanceláře na státní podniky legalizuje.

Nařízení se týká dvanácti státních podniků včetně například dopravní agentury Rosavtodor, pojišťovny ASV nebo firmy Olympstroj, která se zabývá projektováním a výstavbou olympijských sportovišť v kavkazském letovisku Soči. Putin bude rozhodovat i o vedení ruských státních tiskových agentur ITAR-TASS a RIA Novosti, úředního listu Rossijskaja gazeta nebo rozhlasové stanice Golos Rossiji.

Podle ruských analytiků nová praxe souvisí s přechodem Putina do nejvyšší ústavní funkce. Do jmenování prezidentem totiž o obsazování manažerských funkcí ve státních podnicích rozhodoval Putin jako předseda vlády, s jeho přechodem do Kremlu by tuto pravomoc vykonával premiér Dmitrij Medvěděv.

Komentář Petrušky Šustrové (zdroj: ČT24)