Acqua alta na Benátky znovu nezapomněla

Benátky - Polovina italských Benátek včetně hlavního náměstí svatého Marka je pod vodou. Záplavy způsobila stoupající hladina moře. Situaci zhoršuje deštivé počasí, které má vydržet i dnes. Hladina v laguně stoupla o 140 centimetrů oproti normálu. Nejničivější záplavy zasáhly Benátky 4. listopadu 1966, kdy moře zalilo město do výšky 194 centimetrů.

Mimořádně vysoká voda by mohla opadnout v pátek. Dnes by se ale měli turisté vybavit gumovými holínkami. Zaplaveny byly i některé obchody a přízemní byty.

Fenomén „acqua alta“ (vysoká voda), tedy pravidelných záplav, které město ohrožují několikrát ročně, vnímají obyvatelé jako běžnou součást života. Radnice je na ně připravená a vždy v předstihu instaluje v postižených oblastech provizorní lávky, po kterých se lidé mohou suchou nohou pohybovat. V případě, že voda stoupne výš než obvykle, ale běžná opatření nestačí. Před záplavami má město ochránit sporný a nákladný systém mobilních bariér zvaný Mose (Mojžíš). Ten bude spuštěn nejdříve v roce 2014.