Lídři syrské opozice jednají, bojovníci zatím dobyli ropné pole

Dauhá – V Kataru začalo jednání představitelů syrských opozičních skupin. Uvažují o užší spolupráci a společné strategii postupu proti vládě prezidenta Bašára Asada. Jejím hlavním cílem ale je získat mezinárodní uznání. Na syrském území zatím opoziční síly dosáhly významného vojenského úspěchu, když dobyly velké ropné pole na východě země.

Až 40 lidí zaplatilo životem vojenský úspěch syrských povstalců, kteří po třídenním boji ovládli ropné pole v provincii Dajr az-Zaur. Pole představuje největší energetické zásoby země.

Boje pokračovaly i v Damašku. Zatímco na předměstí Ghúta čelili opoziční bojovníci leteckému bombardování, v centru města, zřejmě na parkovišti u sídla odborové organizace, vybuchla nálož. Zranila jedenáct lidí.

Jednání syrské opozice v Kataru (zdroj: ČT24)

Rozdrobená opozice uvažuje o spojení

Boje v Sýrii trvají téměř 20 měsíců, od začátku usnadňuje vládním silám pozici roztříštěnost opozice. To se ale má po jednání v Kataru změnit. Spojená opozice by měla být silnější, lépe vyzbrojená a také doufá, že získá důvěru mezinárodního společenství. 

Riad Seif z exilové Syrské národní rady slibuje, že sjednocení opozice v rámci rady, která dnes má 300 členů a chtěla by jich o stovku více, bude dočasné. „Dokud se v Damašku po Asadově pádu nesejde národní shromáždění, které bude reprezentovat všechny Syřany,“ upřesnil Seif. Součástí jednání má být i volba výkonného výboru a vůdce Syrské národní rady.

Zda ale exilová opozice získá mezinárodní podporu, není jisté. Ministryni zahraničí Spojených států Hillary Clintonové se nelíbí, že by klíčové slovo měli mít lidé, kteří dlouhodobě žijí v exilu: „Syrská národní rada nemůže být dál chápána jako opoziční lídr. Může být součástí širší skupiny, ale opozice musí zastupovat lidi se zkušeností z nitra Sýrie.“