Za vraždu afghánských civilistů jde seržant Bales před soud

Seattle - K předběžnému slyšení předstoupí americký seržant Robert Bales, který údajně v opilosti v Afghánistánu postřílel 11. března ve dvou vesnicích 17 afghánských civilistů, včetně devíti dětí. Při slyšení se bude rozhodovat, jestli Bales půjde k vojenskému soudu. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu i trest smrti nebo doživotí.

Obhájce naznačuje, že Bales nemusel vraždit sám, kvůli předchozímu zranění z Iráku prý trpí psychickými problémy a z činu si údajně nic nepamatuje. Jde o vyznamenaného veterána z Iráku a Afghánistánu, který byl podle sousedů šťastný muž plný elánu a milující otec. V osudnou noc se podle obžaloby s alkoholem a možná i steroidy v krvi proměnil v nemilosrdného zabijáka. Opustil svou základnu v Kandaháru, šel do blízké vesnice a začal střílet na afghánské civilisty. Jeho oběťmi byly hlavně ženy a děti. Některá těla podle obžaloby spálil. Údajné doznání jeho obhájce popírá.

„Nejedná se o klasický zločin. Není tu místo činu, armáda ani nejela do vesnic, kde byla ta obvinění vznesena. Afghánci mrtvé velmi rychle pohřbili. Pro obžalobu to bude velmi těžký případ,“ říká John Henry Browne, právník Roberta Balese.

Balese čeká předběžné slyšení (zdroj: ČT24)
Vydáno pod