Čínský prezident na sjezdu kritizoval korupci, řešení nenabídl

Peking – Rostoucí propast mezi bohatými a chudými, škody na životním prostředí způsobené prudkým hospodářským růstem, nevyvážený rozvoj prosperujících měst a zaostalého venkova a korupce. To jsou nejvážnější problémy dnešní Číny, které ve svém devadesátiminutovém projevu shrnul na úvod 18. sjezdu Komunistické strany Číny prezident Chu Ťin-tchao. Receptů na řešení ale navrhl jen málo. Žádné okamžité změny se od sjezdu nečekají, nicméně pro nové vedení země bude zavedení politických, hospodářských a sociálních reforem nevyhnutelné, což připustil i Chu.

„Máme před sebou bezpříkladné rozvojové možnosti, ale také rizika. Strana nesmí zapomenout, že jí lid důvěřuje. Velkou výzvou je pro nás boj s korupcí,“ řekl Chu v úvodním projevu. „Pokud problém korupce nezvládneme, bude to pro stranu osudové, může to dokonce způsobit její zánik a úpadek státu,“ řekl Chu a zdůraznil, že úplatkářství musí být tvrdě stíháno „bez ohledu na postavení a moc“. „Reforma politické struktury je významnou součástí celkových reforem. Musíme aktivně a zároveň obezřetně pokračovat v reformním programu tak, abychom rozšířili lidovou demokracii. Nikdy nesmíme obětovat právo osobnímu prospěchu.“ Za jednu z priorit pro nadcházející období označil Chu také modernizaci armády a úsilí udělat z Číny námořní velmoc. Zdůraznil, že strana si musí udržet pevnou kontrolu nad děním v zemi.

Chu Ťin-tchao na 18. sjezdu:

"Musíme pokračovat v aktivních a rozumných snahách uskutečnit reformu politické struktury, rozšířit lidem jejich demokracii. Komunistická strana by měla klást větší důraz na to, jak vede zemi a jak vládne. (…) Čelit korupci a budovat čestnou a nezkaženou vládu - to je postoj, který zastává strana. A je to také důležité politické téma, na něž se zaměřují lidé. Pokud problém korupce nezvládneme, bude to pro stranu osudové. Může to dokonce způsobit její zánik a úpadek státu."

„Měli bychom plně rozvinout sílu socialistického systému a čerpat z politických úspěchů jiných společností. Nikdy však nebudeme kopírovat západní politický systém,“ konstatoval Chu, který podle v projevu minimálně 78krát zmínil „socialismus s čínskými rysy“. Reagoval i na zpomalení ekonomického růstu země. Podotkl, že je zapotřebí přijmout nový hospodářský model, který bude odpovídat změnám doma i ve světě. Do roku 2020 by se podle něj měl zdvojnásobit HDP a příjmy městského i venkovského obyvatelstva z roku 2010. V oblasti mezinárodní politiky Chu připomněl především územní spory se sousedními státy o oblasti ve Východočínském a Jihočínském moři.

Sjezd čínských komunistů
Zdroj: ČT24

Sjezd zvolí nové stranické vedení

Na sjezdu bude po deseti letech zvoleno nové stranické vedení. Šéfem komunistů se po stávajícím prezidentovi Chu Ťin-tchaovi stane nynější viceprezident Si Ťin-pching, druhý nejvyšší stranický post předá premiér Wen Ťia-pao současnému vicepremiérovi Li Kche-čchiangovi.

Mluvčí strany Cchaj Ming-čao na tiskové konferenci uvedl, že cílem sjezdu je posílit vnitrostranickou demokracii. „Vedoucí úloha komunistické strany je faktem, o němž rozhodly dějiny a čínský lid. Reforma politického systému musí respektovat čínskou realitu. Musíme neochvějně sledovat cestu vytyčenou stranou,“ řekl Cchaj.

Osm z deseti Číňanů si přeje politické reformy. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který před zahájením sjezdu zveřejnil státní list Global Times. Podle průzkumu uvedlo 81 procent dotázaných v sedmi velkých městech, že podporují politické reformy, přičemž 66 procent má pocit, že by vláda měla být pod důkladnějším dohledem veřejnosti.

Jak upřesnil zpravodaj ČT Tomáš Etzler, žádné okamžité změny se od sjezdu nečekají, nicméně nové vedení země bude muset dříve nebo později zavést politické, sociální a ekonomické reformy. Sinolog Ondřej Klimeš dodává, že vedení strany je pouze tváří systému, že nejde o charismatické vůdce, kteří by mohli prosadit svou vůli. Proto od nového vedení žádné změny neočekává.

Sjezd probíhá za zavřenými dveřmi a jeho program není veřejně známý. Klíčovým úkolem pro 2000 delegátů, kteří budou do 14. listopadu jednat v pekingském Paláci lidu, bude nicméně zvolit nový ústřední výbor strany, který má asi 370 křesel. Ten pak jmenuje nejužší vedení - stálý výbor politbyra, jenž bude mít nově místo devíti pouze sedm členů.

V Pekingu byla v souvislosti se sjezdem přijata mimořádná bezpečnostní opatření. V ulicích hlídkují tisíce příslušníků bezpečnostních sil, které podporuje 1,4 milionu dobrovolníků. Zesílila i cenzura internetu. Slova jakkoli související se sjezdem se ve vyhledávačích blokují, rodiny disidentů mají uzavřený přístup k internetu kompletně.

Analytici: Chuův projev byl hlavně rekapitulací vlastního odkazu

Prezidentův projev byl především rekapitulací vlastního odkazu a vytyčením politického směřování pro nástupce Si Ťin-pchinga. „Byl to poměrně konzervativní projev. Nic v něm nenaznačovalo, že by mohl nastat průlom v politických reformách,“ řekl hongkongský specialista na čínskou politiku Jin Zhong. „Pro Chua a jeho muže je nejdůležitější věcí zajistit si co největší vliv na jmenování nových vedoucích členů strany,“ poznamenal hongkongský politolog Ding Xueliang.

Vydáno pod