Končí svět, jak ho znal bílý heterosexuální muž

Washington – Američtí republikáni po porážce Mitta Romneyho v prezidentských volbách přemýšlejí, co dál. Většina komentářů přisuzuje neúspěch republikána sociálním a demografickým změnám, které Spojené státy prodělávají. Obama zvítězil díky rostoucí síle menšin, žen a homosexuálů. A republikáni nedokázali na tyhle změny zareagovat. „Už nestačí se spoléhat na bílé muže ve středním věku. Už jich prostě není dost,“ říká bývalý republikánský kongresman Tom Davis.

Situaci shrnul list The Los Angeles Times. Podle něj končí svět, jak ho znal bílý heterosexuální muž. Znovuzvolení Baracka Obamy je obratem v americké politice, protože zdůraznil rostoucí sílu menšin, žen a homosexuálů. 

Zatímco běloši tvořili v roce 2004 77 procent voličů, letos to bylo už jen 72 procent. V roce 2004 měl George Bush mezi bělochy náskok 17 procent a vyhrál, nyní měl Romney náskok 20 procent a prohrál. Obama ztráty u bělochů kompenzoval zisky nejen u černochů, ale i mezi Hispánci a Američany asijského původu, mezi nimiž vyhrál tři ku jedné. Obama měl znatelnou převahu i u žen. Mezi homosexuály měl náskok 54 procent. 

Republikáni by se proto měli zamyslet nad tím, jak přitáhnout menšiny. „Jestli se to nestane, tak jsme odsouzeni ke zkáze,“ řekl republikánský stratég Javier Ortiz. 

„Demografické změny se uskutečnily s omračující rychlostí a republikánská strategie zaměřená na jih země a na bílé voliče zřejmě narazila na demografickou zeď, napsal list The New York Times. “Již nejsme v 50. letech," řekl demograf z ústavu Brookings Institution William Frey. 

Bývalý poradce exprezidenta George Bushe Mark McKinnon:

„Je načase přidat ke konzervatismu nějaký soucit. Strana potřebuje více tolerance, více různorodosti a hlubší pochopení toho, co znepokojuje střední třídu.“

Newt Gingrich, který byl Romneyho soupeřem v primárkách, řekl, že republikáni se mýlili, když si mysleli, že vysoká nezaměstnanost a ekonomické problémy budou stačit k Obamově porážce. „Nepochopili jsme, co se v zemi děje,“ řekl v televizním rozhovoru. 

Podle agentury Bloomberg čeká republikány vnitřní bitva o to, zda by se strana měla vrátit k tradici umírněnosti, nebo by měla pokračovat v protivládním tónu hnutí Tea Party, který ovládl primárky a odcizil důležité voličské bloky, zejména Hispánce. Ty odrazovala ostrá protiimigrantská rétorika i politika, k níž se přidal i Romney.     

Republikáni by proto měli změnit přístup k imigraci a víc sázet na vůdce, jako je republikánský guvernér Louisiany Bobby Jindal, který je indického původu, nebo floridský senátor Marco Rubio, syn kubánských rodičů.