Z Jitřenky bolševismu chce Putin prezidentskou loď

Petrohrad - V ruském Petrohradě zvažují, jak naložit s ikonou dědiců bolševismu – křižníkem Aurorou. Symbol zážehu socialistické revoluce slouží jako muzeum, v poslední době se ale objevil návrh, aby se z plavidla stala speciální vojenská loď, na které by ruský prezident přijímal významné státníky. A Vladimir Putin přikyvuje, obrátil se na ministerstvo vnitra, aby se myšlenkou prezidentské lodi zabývalo.

Když křižník před 112 lety spustili na vodu, nikdo netušil, že se Aurora stane symbolem Petrohradu a celého Ruska. Snad žádnou ruskou loď nedoprovází tolik legend a mýtů. Jde údajně o repliku slavného křižníku, původní šel prý ke dnu. Z Aurory je od roku 1956 muzeum. Po zániku SSSR nastalo pro slavnou loď problematické období, peníze na údržbu se hledaly pronájmem i za cenu občasných skandálů. Na palubě se svého času údajně točily pornografické filmy, odehrálo se tam i několik divokých večírků ruských boháčů.

S přibývajícími skandály došla trpělivost velení ruského vojenského námořnictva, které nakonec Auroru poslalo do výslužby a vyškrtlo ze seznamu vojenských plavidel. V říjnu z lodi natrvalo odešli i vojáci, údajně nadobro. Její další osud je přitom nejasný. Skupina armádních vysloužilců navrhla prezidentovi Vladimiru Putinovi, že budou na Auroře dobrovolně sloužit.

  • Křižník Aurora autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24
  • Aurora autor: Martin Šesták, zdroj: ČT24

Veteráni chtějí, aby se vojáci na loď znovu vrátili a aby byla na seznamu plavidel vojenského námořnictva jako prezidentská loď, kde by Putin mohl přijímat prezidenty. Vysloužilci mu napsali, že jsou ochotni na Auroře dobrovolně a zadarmo sloužit a vrátit jí dávnou slávu. „Není potřeba mnoho lidí. Stačí, aby loď znali a uměli ji obsluhovat,“ tvrdí předseda Klubu námořních veteránů Igor Kudrin. Bez ohledu na další osud křižníku je nutná jeho rozsáhlá oprava, aby neskončil ve šrotu.

Reportáž Miroslava Karase o budoucnosti křižníku Aurora (zdroj: ČT24)
Vydáno pod