Pravicoví extremisté rozpoutali ve Varšavě při pochodu střet s policií

Varšava - V násilnosti se v polské metropoli zvrhl pochod pravicových extremistů u příležitosti Dne nezávislosti. Největší střety se udály v blízkosti hlavního nádraží mimo hlavní trasu pochodu, kterého se zúčastnilo asi 15 tisíc lidí. V jednu chvíli účastníci začali napadat přítomné policisty kamením a dělobuchy, ti reagovali slzným plynem a střelbou gumových projektilů.

V rukou policie skončilo přes 120 osob z řad nacionalistů, zranění během střetů utrpělo nejméně šest policistů. Organizátoři marše policii obviňují, že celý incident vyprovokovala, to ale strážci pořádku rezolutně odmítají. Pochod svolali polští nacionalisté, jejichž členové dnes také zbili kameramana soukromé televize TVN.

Policii se dnes lépe než v předchozích letech podařilo oddělit pochod pravicových radikálů od levicové demonstrace, a tak nedošlo k ještě těžším srážkám. Levicový protest se uskutečnil bez problémů.

Telefonát Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Polskou metropolí prošel bez konfliktu také pochod organizovaný prezidentem Bronislawem Komorowským, který se jím pokusil sjednotit jak levicové, tak pravicové aktivisty. To se mu prý však nepodařilo.