Mobilní reaktory pomůžou při řešení katastrof

New York – Američtí vědci přišli s nepostradatelným pomocníkem pro případ katastrof, jakou byla například nedávná bouře Sandy. Mobilní bioreaktor dokáže v domácích podmínkách získat energii z odpadu a do budoucna se nabízí jako řešení pro případy rozsáhlých výpadků elektřiny.

Superbouře Sandy nechala na východním pobřeží Spojených států miliony lidí bez elektřiny. Zásadním způsobem narušila distribuci nafty do domácích generátorů. Tým amerických vědců tvrdí, že má pro podobné situace překvapivě jednoduché řešení. „Můžeme mít malé reaktory kdekoli je potřeba. Produkují palivo, které pomůže,“ říká badatel z Národní laboratoře Argonne Philip Laible.

Takzvaný bioreaktor si má vystačit s běžným kuchyňským odpadem. Autoři s ohledem na to připomínají ekologické přednosti. „Celý ten organizmus bere uhlík z okolního prostředí a za pomoci energie získané fotosyntézou ho přeměňuje na palivo využitelné v dieselových motorech,“ popisuje chod stroje vědec.

  • Zpustošená část New Yorku Breezy Point autor: Mark Lennihan, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4094/409311.jpg
  • Zkáza v Atlantic City autor: Michael Reynolds, zdroj: ISIFA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/41/4093/409261.jpg

Celý proces zatím trvá několik dní, autoři ale věří, že dosáhnou stavu, kdy bioreaktor zpracovává odpad a vyrábí energii průběžně. Zařízení, které majitelům pomůže k energetické soběstačnosti nejen během katastrof, chtějí mít úplně hotové během pár let.

Bioreaktor pomůže postiženým přírodními katastrofami (zdroj: ČT24)