Řím má novou atrakci: Rozvodněnou Tiberu

Řím – Třinácti metrů už dosáhla hladina rozvodněné řeky Tibery, která zaplavila řadu ulic v Římě a stala se novou turistickou atrakcí věčného města. Po několikadenních deštích se pod vodou ocitlo několik dopravních komunikací i mnohá sportoviště ve čtvrti Foro Italico v severní části italské metropole. V zaplavených částech byla přerušena autobusová doprava.

Z břehů se vylila i řeka Aniene severně od Říma a zaplavila několik hektarů půdy. Začátkem týdne si povodně vyžádaly čtyři lidské životy v Toskánsku, stovky lidí musely opustit své domovy nebo před velkou vodou utéct na střechy domů. Během 48 hodin napršelo v Toskánsku, Umbrii a Latiu tolik, co průměrně za šest měsíců.

Rozvodněná Tibera
Zdroj: ČT24/EBU

Bouře by se měly nadále přesouvat na jih země, který mají včetně Sicílie zasáhnout ve čtvrtek. Budou ale mnohem slabší než ty, které od soboty sužovaly sever a střed Itálie. Svaz italských zemědělců zatím hovoří o milionových škodách. Ministr životního prostředí Corrado Clini prohlásil, že během příštích 15 let bude třeba investovat 40 miliard eur (přes bilion korun) do opatření, která mají zabránit sesuvům půdy a záplavám. Ministr hodlá v této souvislosti vládě předložit plán boje proti důsledkům klimatických změn.

Rozvodněná Tibera
Zdroj: ČTK/AP/Alessandra Tarantino