Katoličtí kněží porazili imámy, vyhráli ale všichni

Zenica - Ve městě Zenica v Bosně a Hercegovině uspořádali muslimští a katoličtí duchovní charitativní fotbalový zápas. Výtěžek ze vstupenek šel na opravu školky, na kterou místní úřady neměly peníze.

Katoličtí kněží a muslimští duchovní se vyzvali na souboj – ve fotbale a pro dobrou věc. V jedné z kulturně nejrozdělenějších zemí v Evropě obuli kopačky a oblékli dresy, aby pomohli dětem. „Je to humanitární zápas. Zorganizovala ho rada pro mezináboženskou spolupráci v Zenici a všechen zisk z prodeje lístků půjde na novou školku ve městě,“ říká katolický farář Zdravko Andjic.

Týmy farářů a imámů se ve fotbalové hale nesešly poprvé. Kvůli udržení přátelských vazeb spolu hrají už čtyři roky. Tentokrát byly ale tribuny plné. I když vstupenka stála v přepočtu jen 20 korun, podařilo se na rekonstrukci vybrat dost peněz.

Zápas byl místy velmi napjatý, sportovní atmosféra ale vydřela až do konce. „Samozřejmě, že spolu vycházíme. Je to sport. Zápas probíhá podle fair-play. Kdo dá víc gólů, vyhraje,“ dodává imám Jakub Salkica.

Tentokrát se víc dařilo křesťanům, vyhráli 3:1. Spokojené jsou ale oba týmy. Pro Bosnu a Hercegovinu rozdělenou konfliktem trvajícím dlouhá staletí je to velmi dobrý výsledek bez ohledu na počet vstřelených branek.

Duchovní hráli pro děti (zdroj: ČT24)