Angolští katolíci chtějí zatočit s čarodějnictvím

Luanda - Římskokatolická církev v Angole vyzvala vládu, aby postavila mimo zákon čarodějnictví, které je v zemi „chronické“. Země nemá žádný zákon proti čarodějnictví a nechává na jednotlivých komunitách, jak se s tímto problémem vyrovnají. Osoby podezřelé z čarodějnictví jsou často lynčovány.

„Postihuje to více a více věřících, ničí rodinné vazby a poškozuje mezilidské vztahy,“ řekl agentuře Francisco Viti, arcibiskup města Huambo v centrální části Angoly.

„Existuje právní vakuum s ohledem na čarodějnictví, které není zločinem, přestože jeho následkem je zabíjení, násilí, pomluvy a očerňování,“ dodal mluvčí církve Jose Manuel Imbamba. „Je to chronický problém Angoly, ale nikdo nemá odvahu mu čelit.“

Mnozí Angolci se obracejí na šamany, o nichž předpokládají, že mají nadpřirozené schopnosti, aby vyřešili jejich zdravotní problémy či nedorozumění v rámci rodiny nebo mezi sousedy. Víra v šamany a jejich moc je všeobecně rozšířená navzdory tomu, že se většina obyvatel této bývalé portugalské kolonie hlásí ke katolicismu.