Kalendář je zřejmě špatně, poprvé připustil papež

Vatikán – Papež Benedikt XVI. se přidal na stranu odborníků, kteří tvrdí, že se Ježíš Kristus narodil o něco dříve než v roce nula moderního letopočtu. Napsal to ve své knize, kterou dovršil vlastní trilogii o Ježíšovi. V posledním díle se věnoval právě Ježíšovu mládí a narození.

Benedikt začal psát životopisnou trilogii věnovanou Ježíšovi ještě jako kardinál Joseph Ratzinger. První dva díly vyšly v letech 2007 a 2011, poslední část nazvaná L'infanzia di Gesu (Ježíšovo dětství) se začala prodávat tento týden.

„Výpočet začátku našeho kalendáře, který stojí na roce Ježíšova narození, provedl Dionysius Exiguus, který se ve svých propočtech o několik let spletl. Skutečné datum Ježíšova narození je dřívější,“ napsal papež v biografii, jež vyšla v nákladu jeden milion výtisků v 50 zemích.

Ježíš se nenarodil v obklopení volů a oslů

Podle svých spolupracovníků chtěl papež v nové knize smířit Ježíše jako ústřední postavu katolické víry s Ježíšem jako skutečnou historickou postavou. Vycházel přitom z analýzy 180 veršů evangelií a došel k závěru, že tvrzení o dřívějším datu narození jsou správná. Papež odmítl i pozdější představy o scénách Ježíšova narození: podle něj se sice odehrálo v Betlémě, ale nikoli ve chlévě za přítomnosti oslů, volů a jiných domácích zvířat. Jedná se o tradici, která se zrodila až ve středověku.

Datum Kristova narození vypočítal podle dostupných pramenů v roce 525 římský opat Dionysius Exiguus (neboli Diviš malý), a zavedl tak letopočet, který se ve velké části světa užívá dodnes. Podle vědců ale opat udělal ve výpočtech chybu a pravděpodobným rokem Ježíšova narození jsou spíše léta 6 až 4 před naším letopočtem.

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)