Zneužívaní australští vojáci se dočkali omluvy - a možná i milionu

Canberra – Za sexuální a psychické obtěžování v armádě se bývalým i současným vojákům omluvila australská vláda. Úřady vyšetřují víc než tisíc případů zneužívání a obtěžování během posledních 60 let. Podle prvních odhadů právníků by tři čtvrtiny obvinění mohly být věrohodné. Australská vláda je připravena vyplatit obětem odškodné, které by mohlo činit v přepočtu až milion korun pro každého. Ministr obrany Stephen Smith před parlamentem přiznal, že týrání nebo zneužití byli od 50. let vystaveni muži i ženy sloužící v pozemním vojsku, u námořnictva i u letectva.

„Mladí muži a ženy byli od svých kolegů vystaveni sexuálnímu a psychickému zneužívání, a to je nepřijatelné. Tyto zkušenosti měly na oběti trvalý, vážný, traumatický a nepříznivý vliv. Omlouvám se těm mužům a ženám. Nikdy jste to neměli prožít,“ řekl Smith. Byl jmenován soudce, který jednotlivé případy vyšetří.

Stephen Smith, australský ministr obrany:

„Mladí muži a ženy zažili sexuální, fyzické a psychické zneužívání ze strany svých kolegů, které je naprosto nepřijatelné a neodpovídá hodnotám moderní a tolerantní australské společnosti.“

Stát a armáda se případy zneužívání a týrání začaly zabývat po loňském skandálu ve vojenské akademii. Zjistilo se, že osmnáctiletý student akademie Dylan De Blaquiere tajně natáčel svou přítelkyni při sexu s jiným kadetem a spolu s několika kolegy záběry sledoval v sousední místnosti. Video pak šířil internetem.

Vláda vyšetřováním stovek stížností pověřila právní firmu DLA Piper, která označila 775 z více než 1 000 obvinění za pravděpodobná. Mezi případy je 24 znásilnění z 90. let a dále týrání mladých mužů ve výcvikové základně námořnictva v 60. a 70. letech.

Austrálie se omluvila za zneužívání v armádě (zdroj: ČT24)

Vláda vytvořila zvláštní komisi, která má podezření prošetřit a identifikovat pachatele. Co se znásilnění týče, přišla komise na 24 případů jen během 90. let. Výsledky její práce se čekají do konce příštího roku. Vyšetřovat se bude každý případ zvlášť; Austrálii pak nejspíš čeká několik soudních procesů a lavina žádostí o odškodnění.

Většina těch nejvážnějších případů skončí s kompenzací až 50 tisíc dolarů, prohlásil Smith s tím, že účet pošle australská vláda armádě – a to nejen za odškodnění, ale i za práci komise a soudní výlohy - jako jeden ze způsobů, jak vojáky potrestat. „Někteří členové armády nepochopili odpovědnost, která vyplývá z jejich postavení. Nechápou, že hodnost není privilegiem a oprávněním k despotickému chování,“ řekl k tomu nejvyšší velitel australských ozbrojených sil David Hurley.

Vydáno pod