Košice se s podtatranskou obcí handrkují o Romy

Košice – Košický magistrát se snahou vystěhovat tamní Romy do vzdálené obce pořádně narazil. Starosta Rakús je totiž naložil do autobusu a obratem poslal zpátky do Košic. „Postup košického magistrátu, kterým se chtěl zbavit nepohodlných lidí s trvalým pobytem v Košicích, s politováním hodnotím jako bezohlednost, cynismus a aroganci silnějšího vůči slabšímu,“ řekl deníku Sme starosta Bystrík Václav.

Košická radnice začala v říjnu s bouráním nelegální osady v lokalitě Nižné Kapustníky. V chatrčích tam žilo 156 lidí. Většina z těch, kteří přišli o své příbytky, má podle košického magistrátu trvalé bydliště mimo největší východoslovenské město - nekteří až v Popradu nebo Kežmarku. Košický dopravní podnik proto poskytl autobus, který Romy rozvážel po Slovensku. Skupina 17 lidí se ocitla ve vzdálené dvoutisícové podtatranské obci Rakúsy, protože tam prý bydlí jejich příbuzná.

Romové se nastěhovali do opuštěného domu, kterému hrozí zřícení a kde už nyní žije 44 lidí. Když zástupci místní samosprávy zjistili, že žádný ze skupinky nemá trvalý pobyt v Rakúsech, ale v Košicích, vypravili je za dva dny zpátky. Košický magistrát se hájí tím, že chtěl odvezením Romů k jejich příbuzné udělat vstřícný krok. „Ti občané tam sami chtěli jet s odůvodněním, že tam mají příbuznou, u které chtějí bydlet,“ uvedla mluvčí magistrátu Martina Viktorínová.

Podle Sme osadníci tvrdili, že se nemají jak dostat domů; město Košice ale potřebovalo chatrče zbourat, půjčilo si proto od dopravního podniku autobus, který měl Romy do míst jejich údajného bydliště rozvážet.

Podle starosty Václava žije v obci Rakúsy 2 640 obyvatel, z toho 2 040 romské národnosti.