Za požárem textilky v Bangladéši zřejmě žhář

Dháka/Washington – Podle předběžného vyšetřování rozsáhlý požár textilní továrny na předměstí bangladéšské metropole Dháky zapálil žhář. Zemřelo při tom 112 lidí. Bangladéšské úřady vyhlásily na dnešek státní smutek, během nějž se zastavil provoz v textilních továrnách po celé zemi.

Ministr vnitra Madžudín Khan Alamgir slíbil, že viníci budou postaveni před soud. „Dospěli jsme k názoru, že se jednalo o sabotáž. Nyní se snažíme zjistit, kdo přesně byli oni sabotéři. Všichni viníci budou pohnáni před soud,“ řekl ministr.

Ovšem v Bangladéši i tak dál pokračují demonstrace, protestující se snaží upozornit na špatné bezpečnostní podmínky na pracovištích.

Policie vyslýchá ženu, která se údajně pokoušela zapálit jinou továrnu v oblasti. Žena tvrdí, že jí za to zaplatil nějaký muž. I ten byl zadržen.

Sobotní požár zachvátil továrnu Tazreen Fashions. Plameny usmrtily 112 osob a 150 dalších zranily. V provozovně, kde pracovaly především ženy, se vyráběly textilie pro mezinárodní značky, včetně největšího maloobchodního řetězce světa, amerického Wal-Martu, nizozemského řetězce C&A, francouzského Carrefouru a švédské firmy Ikea.

Wal-Mart se dnes pokusil od požáru distancovat. Jak napsal zpravodajský server BBC News, zakázku bangladéšské továrně údajně zadal subdodavatel bez svolení firmy, která s ním už přerušila vztahy.

Podle svědků budova továrny neměla odpovídající nouzové východy, hasicí přístroje nefungovaly. Když se rozezněl alarm, šéfové nařídili zaměstnancům vrátit se k šicím strojům. Mnoho lidí se zabilo skokem z okna, když se snažili uniknout před plameny a dusivým kouřem.

Vydáno pod