Žena mužem, muž ženou. K cestě za rovnováhou pomáhá medicína

Praha/Kodaň – Pro mnohé jen těžko pochopitelná touha být bytostí opačného pohlaví provází jedince už od pradávna, teprve od 40. let si s ní ale umí poradit medicína. Počátkem prosince roku 1952 potom došlo k první, široce medializované změně pohlaví, když se z Američana George Jorgensena stala žena – Christine. Operaci, jíž předchází náročná hormonální proměna, od té doby podstoupily tisíce lidí. V Česku se ročně jedná o padesát až šedesát osob.

První pokusy o změnu se uskutečnily už ve 20. a 30. letech minulého století v Berlíně, (ještě tajně a bez hormonální léčby) a v Česku k ní došlo poprvé v roce 1942, kdy se muž změnil v ženu. První doložená zmínka o transsexualitě (mužství uvězněné v ženském těle a naopak) pochází už od antického spisovatele Herodota.

Za průlomový je obecně považován případ George Jorgensena. Newyorčan s dánskými kořeny podstoupil hormonální léčbu a sérii operací počátkem 50. let vet Stockholmu. Jméno Christine si vybral na počest svého operatéra Christiana Hamburgera. Případ vyvolal obrovskou publicitu. „Z bývalého vojáka je blonďatá sexbomba!“ jásal americký tisk. Nová kráska neměla moc klidný život, ale k obživě jí stačilo vystupovat po estrádách jako herečka a zpěvačka. Zemřela v roce 1988.

Dnes v oboru existuje mnoho specializovaných klinik, proslulá je například nabídka v srbské metropoli Bělehradu. Nechává se přitom operovat více mužů než žen.

V Česku změnu pohlaví podstoupí desítky lidí ročně

Transsexualita je obecně popsána jako stav nesouladu mezi psychickým a tělesným pohlavím. Jedná se o vrozenou dispozici a mezi příčinami se uvádí hormonální nerovnováha v matčině těle během těhotenství – nelze k ní tedy vychovat a nelze ji ani vyléčit. Světová zdravotnická organizace (WHO) označuje transsexualismus za psychickou chorobu, kdy se muž narodí v těle ženy, a i když má prsa a dělohu, cítí se být mužem, a naopak žena se narodí v těle muže.

Změna pohlaví je proces, který probíhá několik let. Začíná důkladným pohovorem pacienta s lékaři a psychoterapeuty. Než se člověk dostane až před komisi, prověřuje se, zda o přeměnu opravdu stojí. Po delší fázi podávání pohlavních hormonů a sžívání se s novou rolí (např. nošení příslušného oblečení) přichází operace změny orgánů a poté právní kroky - nové pohlaví musí být úředně zapsáno.

Transsexualismus v Česku:

Výskyt transsexualismu je 0,1 na 100 000 obyvatel a ročně jde v Česku před komisi s žádostí o změnu pohlaví 50 až 60 lidí. Zákrok podstoupilo už víc než tisíc Češek a Čechů. Zpočátku to byli jednotlivci, do desítek ročně stoupla čísla před 20 lety. Podle údajů Transfóra žije v ČR až 30 000 lidí, které lze mít do té či oné míry za transsexuály.

V Česku se při změně do fyzické podoby muže odstraní děloha s vaječníky a prsa, ale ne vždy se vytvoří nový penis, protože funkci v sexu stejně neplní. Při změně do fyzické podoby ženy se zvětší prsa a odstraní penis, který se rovnou využije pro vytvoření pochvy. Přeměna se dělá postupně několika operacemi.

„Operace prodělaly za poměrně krátkou dobu zajímavý vývoj. Od prosté kastrace až ke snaze vytvořit zevní genitál, vzhledově i funkčně co nejvíce se blížící předloze,“ říká Jan Válka, šéf kliniky v Brně, kde se v roce 1975 poprvé v ČR podařilo prosadit změnu pohlaví a s tím související změnu jména a dokladů.

Zvětšení prsou si pacienti platí, vše ostatní hradí zdravotní pojišťovna. Lidé si doplácejí jen na hormony. Podle přednosty Sexuologického ústavu Iva Procházky se transsexualismus jako porucha zařadit musí, jen tak mohou české zdravotní pojišťovny operační přeměnu zaplatit. Proto se Česko řídí doporučením WHO.

Známí lidé, kteří podstoupili změnu pohlaví:

Letos v létě se nechal slyšet režisér kultovního snímku Matrix Larry Wachowski, že po deseti letech užívání hormonů je konečně ženou. Jmenuje se Lana. Proměnu podstoupila také tenistka Renée Richardsová nebo spisovatel Jan Morris. K dalším známým případům z nedávné doby patří proměna dcery zpěvačky Cher jménem Chastity do muže jménem Chaz Bono.