Strauss-Kahn spor s pokojskou neurovnal

New York - Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn a pokojská z newyorského hotelu, která ho obvinila, že ji loni násilím přinutil k sexu, se nedohodli na urovnání žaloby. V prohlášení k tvrzení některých médií, že podobná dohoda byla uzavřena, to večer sdělili obhájci Strausse-Kahna. Kvůli této aféře musel Strauss-Kahn rezignovat z vedení fondu a přišel o možnost kandidovat ve francouzských prezidentských volbách, v nichž byl považován za favorita.

Za „zcela nepravdivé“ označili právníci i tiskové informace, podle nichž Strauss-Kahn přistoupil na zaplacení šesti milionů dolarů, aby zastavil soudní stíhání ze strany newyorské pokojské Nafissatou Diallové. „Obě strany jednaly o nějakém urovnání sporu, ale nedohodly se. Strauss-Kahn se v případě nedohody bude dále obhajovat proti obvinění,“ dodali autoři prohlášení, které podepsali advokáti William Tyalor a Amit Mehta. 

Záběry z bezpečnostních kamer newyorského hotelu
Zdroj: ČT24

Agentura AP předtím s odkazem na důvěryhodný zdroj napsala, že v minulých dnech právníci Strausse-Kahna dospěli s pokojskou Diallovou „v tichosti“ k předběžné dohodě. K urovnání sporu, jehož základem je finanční kompenzace způsobené újmy, by podle AP mělo dojít příští týden před civilním soudem v newyorském Bronxu. Francouzský list Le Monde tvrdil, že Strauss-Kahn zaplatí Diallové šest milionů dolarů (116 milionů korun). Polovinu této sumy prý získá bankovní půjčkou, druhou polovinu mu zapůjčí jeho manželka Anne Sinclairová, která se s ním letos v létě po skandálu rozešla.

Americká prokuratura Strausse-Kahna již dříve zprostila všech obvinění z kriminálních činů, nynější žaloba se v rámci občanskoprávního sporu týká odškodného, které pokojská požadovala.

Strauss-Kahn se s pokojskou nedohodl (zdroj: ČT24)
Vydáno pod