V Mexiku se protestuje proti novému prezidentovi

Mexico City - Tisíce Mexičanů protestovaly proti novému prezidentovi. Úřadu se na dalších šest let ujal Enrique Peňa Nieto z Institucionální revoluční strany. Ta zemi vládla po sedm desetiletí až do konce devadesátých let. Demonstrantům se nelíbí hlavně reformy, které chce zavést.

Mexičany vyhnaly do ulic obavy z potlačování opozice nebo kontroly médií. Právě tyto praktiky Institucionální revoluční strana v době své vlády užívala. A už teď se ví, že nový prezident Peňa Nieto chce do parlamentu protlačit zákon, který by podřídil policii a bezpečnostní složky státu jedinému úřadu. Proti tomu se postavili demonstranti hlavně z řad levice. Policie proti některým nespokojencům zasahovala i slzným plynem.

Demonstranti doprovázeli Nieta od úvodního obřadu, kde mu dosavadní mexický prezident Calderón předal svůj úřad, až k parlamentu, kde složil přísahu. „Zavazuji se k ochraně ústavy a zákonů a k jejich dodržování. Budu svědomitě plnit povinnosti prezidenta republiky, tak jsou mi dány lidem,“ přísahal prezident.

Šestačtyřicetiletý advokát Peňa Nieto také slíbil, že bude pokračovat ve válce s drogovou mafií. Ta si během uplynulých šesti let vyžádala na 60 tisíc životů. Nový prezident také slíbil, že pod jeho vedením Mexičané zbohatnou a že podpoří růst konkurence na místním trhu, kde některé oblasti podnikání ovládá „pár zbohatlíků“.

V Mexiku se protestovalo (zdroj: ČT24)