Soud zatrhl židům v Polsku rituální porážku zvířat

Varšava - Polský ústavní soud zakázal rituální porážku zvířat pro potřeby židů a muslimů, kterých jsou v zemi desetitisíce. Reagoval tak na stížnost ochránců zvířat, kteří tvrdí, že je rituální podříznutí hrdla pro zvířata kruté a bolestivé. Úplný zákaz porážek podříznutím hrdla přitom platí v Evropské unii třeba ve Švédsku. Na částečný zákaz, kdy musí být zvíře nejprve omráčeno, si museli zvyknout i Rakušané, Slováci nebo Dánové.

Polsko se nyní rozdělilo na dva tábory. Podle polských židů jde o porušení lidských práv, svobod a náboženského vyznání. Svůj nesouhlas s rozhodnutím soudu už vyjádřili i dopisem přímo polskému prezidentovi. „Tohle je jediný košer obchod v zemi. Měsíčně prodám asi sto kilo masa. Pokud ústavní soud rozhodoval o zákazu takového počínání, myslím, že je to jen ztráta času a peněz,“ podotkl majitel obchodu ve Varšavě Adam Szyc. 

Prezident Bronislaw Komorowski se již dříve za rituální zabíjení zvířat postavil a označil jej za starobylou praktiku. Významná je nejen pro místní menšiny, ale i pro polskou ekonomiku. 

Kazimierz Plocke, náměstek polského ministra zemědělství:

„Jen vývoz košer a halal hovězího masa přinesl v roce 2011 polským firmám zisk téměř 270 milionů eur. Máme zájem v tom pokračovat. Už jsme připravili návrh novelizace zákona, který by to umožňoval. Hledáme ale i jiné způsoby řešení.“

Ochránci zvířat proti takovému způsobu porážky ale už dlouho brojí. Zákon, který takové počínání zakazuje, vznikl v Polsku už v roce 1997. Ústavní soud teď jeho výklad potvrdil, současně ale vyzval vládu, aby do konce roku rozhodla o zákazu rituálního zabíjení zvířat, anebo přiměla parlament k novele starého zákona, která to umožní. 

V lednu ovšem vstoupí v platnost právně nadřazená směrnice EU, která tuto praktiku na území členských států povoluje. Polští politici proto zřejmě sáhnou k druhé možnosti. 

Dostane Polsko výjimku, kterou chtějí ochránci?

Ochránci zvířat se bez boje vzdát nechtějí a chystají mezitím velkou kampaň. Podle nich totiž může Polsko požádat EU o výjimku. „Je skutečně jen na nás, jestli chceme zákon povolující rituální zabíjení zvířat, které není ničím jiným než jejich bezcitným vražděním, anebo ne,“ zaznělo v prohlášení organizace Empatie. 

V polském případě navíc celou situaci komplikuje i fakt, že se právě Polsko stalo symbolem nacistického útlaku a holocaustu za druhé světové války. „Pro mnoho Poláků, kteří si kupují košer maso, by se mohla tahle součást jejich obřadů stát nedostupnou. Už takhle jsou přitom ceny vysoké,“ konstatoval předseda Polské obce židovské Piotr Kadlcik.

Ústavní soud v Polsku zakázal rituální porážku zvířat (zdroj: ČT24)