Rozhodnutí Německa v OSN Netanjahua zklamalo

Berlín - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu před jednáním s německou kancléřkou Angelou Merkelovou kritizoval postup Berlína při nedávném hlasování OSN o novém diplomatickém statusu Palestiny. Německo se hlasování zdrželo, což Netanjahu v rozhovoru pro list Die Welt označil za „zklamání“. Podle něj to zbrzdí snahy o mírové řešení sporu mezi Izraelem a Palestinou.

„Nebyl bych upřímný, kdybych nepřiznal, že mne rozhodnutí Německa v OSN zklamalo stejně jako mnoho jiných lidí v Izraeli. Myslím, že se kancléřka (Angela) Merkelová domnívala, že tato volba nějakým způsobem poslouží míru, ale stal se pravý opak,“ řekl Netanjahu novinářům z Die Welt.

Německo se stejně jako 40 dalších zemí minulý čtvrtek zdrželo ve Valném shromáždění OSN hlasování o zvýšení statusu Palestiny v OSN na nečlenský pozorovatelský stát. ČR byla jedinou evropskou zemí, která se otevřeně postavila proti a hlasovala spolu s dalšími osmi státy záporně. Netanjahu za to dnes v Praze osobně poděkoval premiéru Petru Nečasovi, který podle něj měl odvahu učinit rozhodnutí, které je „správné, ale nemusí být populární“.

Podle Netanjahua rezoluce povzbudila Palestince k radikalizaci jejich pozic a odvrátila je od mírových rozhovorů. „Takže přes dobrý úmysl zdržení se hlasování vyvolalo opak toho, oč se snažilo. Oddálilo to mírové rozhovory a já jsem rád, že budu mít příležitost o tom hovořit s paní Merkelovou a že posoudíme, jak bychom mohli postupovat nyní,“ řekl izraelský premiér.

Večeře Netanjahua s Merkelovou ani společné jednání německé a izraelské vlády, které je naplánováno na čtvrtek, se tak zřejmě neuskuteční ve zcela nekonfliktní atmosféře. Otázka Palestiny se jistě stane důležitým tématem i přesto, že oficiálně jsou na programu kupříkladu body věnované inovacím a vzdělání. Na kritiku dojde i z německé strany, protože Merkelová chce hovořit o izraelských plánech na výstavbu dalších bytových jednotek pro židovské osadníky na Západním břehu Jordánu. Palestinská strana tento krok odsoudila jako očividnou odvetu a označila ho za izraelskou „agresi proti svému státu“.