Čínský nositel Nobelovky za literaturu zůstává prorežimní

Stockholm – Přímou výzvu k propuštění vězněného krajana a laureáta Nobelovy ceny za mír z roku 2010 Liou Siao-poa dnes znovu odmítl letošní nositel Nobelovy ceny za literaturu Mo Jen. Čínský spisovatel, který v pondělí ve Stockholmu prestižní ocenění oficiálně převezme, také nepřímo obhajoval cenzuru v Číně, kterou přirovnal k bezpečnostním kontrolám na letištích.

Své odmítnutí otevřeně podpořit disidenta Lioua zdůvodnil Mo tím, že on jako spisovatel byl oceněn za literaturu, a nikoli za politiku. Opakovaně zdůrazňuje, že literatura a politika jsou dvě odlišné věci, které nelze směšovat. Nepřímo také obhajoval cenzuru ve své vlasti s tím, že cenzura existuje v každé zemi světa, rozdíl je jen v tom, v jaké míře. Přirovnal ji k bezpečnostním kontrolám na letištích, které jsou podle něj rovněž „nepříjemné, ale nutné“. Mo je přesvědčen, že cenzura nesmí stát v cestě pravdě, ale může být užívána a někdy je prý i nutná, aby se zabránilo šíření fám a pomluv.

Švédská akademie v říjnu ocenila „halucinační realismus“ autorových knih, které „mísí lidové příběhy, dějiny a současnost“. Sedmapadesátiletý Mo Jen své obyčejné hrdiny konfrontuje s hrůzami bídy nebo s magickými prvky, jakými jsou třeba mluvící zvířata. Děj často zasazuje do prostředí čínského venkova, v němž sám vyrůstal. Tvrdě pracoval na poli až do doby, než se dostal do Čínské lidové armády. Tam si doplnil vzdělání a vykonával funkci armádního spisovatele. Při psaní nad ním držela ochrannou ruku armáda, a tak se mohl bez obav pustit i do ožehavých témat, jako je korupce komunistických funkcionářů, vykořisťování pracovní síly nebo kontroverzní politika jediného dítěte. Jeho díla patří v Číně k nejprodávanějším.

Zatímco ocenění propagátora politických reforem Lioua před dvěma roky Peking odsoudil jako západní propagandu a uvedl, že výbor poškodil svou pověst, když dal cenu vězněnému zločinci, ocenění pro Moa Čína letos velkolepě oslavovala. Bylo ale kritizováno některými čínskými disidenty i mezinárodními bojovníky za lidská práva kvůli tomu, že tento literát je členem Komunistické strany Číny a působí mimo jiné jako místopředseda provládního Svazu čínských spisovatelů.

Skupina 134 laureátů Nobelovy ceny z celého světa nedávno sepsala dopis vůdci Komunistické strany Číny se žádostí o propuštění Liou Siao-poa a jeho ženy, která je držena v domácím vězení. Mo Jen se k signatářům dopisu nepřipojil. V říjnu pouze vyjádřil naději, že se Liou „dostane co nejdříve na svobodu“. Liou zůstává nadále ve vězení, kde si od roku 2009 odpykává jedenáctiletý trest za údajné podněcování k převratu.

Liou Sia s fotografií svého manžela Lioua Siao-poa
Zdroj: ČTK/AP/Ng Han Guan