Putinovo poselství: Rusko musí zůstat Ruskem

Moskva - Silné a bohaté Rusko s výkonnou ekonomikou a mocnou armádou jako záštitou nezávislosti země a jejího geopolitického postavení. To dnes slíbil vybudovat ruský prezident Vladimir Putin ve svém prvním poselství o stavu země od jarního návratu do Kremlu. Ve svém již devátém poselství apeloval rovněž na potřebu morální obrody země a obnovu tradičních hodnot. Prohlásil také, že ruská demokracie má vycházet z vlastních tradic, a ne z cizích norem. Ostře kritizoval cizí vměšování a cizí peníze v ruské politice, země ale podle něj nepůjde „cestou totality“ a dialog je možný.

„Práce začala a bude pokračovat. To, co bylo načrtnuto, se bezpodmínečně splní,“ prohlásil na úvod ke svým předvolebním slibům. K bilanci předchozích 12 let u moci podotkl, že už se udělalo nemálo, ale „teď je naším úkolem vytvořit silné a bohaté Rusko“.

„Rusko musí být silné a vlivné! Musí být a zůstat Ruskem!“ apeloval Putin a zdůraznil, že v současném světě se zápolí nejen o ropu a plyn, ale hlavně o lidské zdroje, o intelekt. Zdůraznil potřebu morální obrody země a obnovu tradičních hodnot. K tomu má přispět i posílení výchovné role školy, která potřebuje „autoritativní učitele“, jakož i obroda „provinční inteligence“ coby morální opory. I ruská demokracie má podle hlavy státu vycházet z ruských tradic, a ne z cizích norem. „Jakékoliv vnější vměšování do našich záležitostí je nepřípustné. Politik, který dostává peníze mimo hranice Ruské federace, nemůže být politikem na jejím území,“ prohlásil. Na adresu opozice dodal, že „civilizovaný dialog“ je možný jen s politickými silami, které své návrhy předkládají civilizovaně a respektují zákon. Apeloval také na to, aby Rusko umožnilo přístup do médií všem politickým stranám, které si počínají v souladu se zákonem.

Astrologové věští úspěch

Vladimir Putin, známý notorickou nedochvilností, vstoupil do sálu přesně ve 12 hodin moskevského času - a to spolu s datem plným dvanáctek podle astrologů věští úspěch. Většina Rusů je ale k magickému datu lhostejná.

Plný sál v Kremlu bouřlivě tleskal i Putinovým slovům o nezbytnosti očisty státu od zkorumpovaných hodnostářů, jimž se chystá zakázat vlastnit majetky a konta v cizině, což se má dotknout i aplaudujících zákonodárců. „Politika očisty bude tvrdá a důsledná,“ zdůraznil Putin a vyzval také k zamezení úniku kapitálu do daňových rájů; do listopadu z Ruska odteklo už 61 miliard dolarů a do konce roku centrální banka čeká 70 miliard, což je třetí nejhorší výsledek po krizovém roce 2008 (skoro 134 miliard) a předvolebním loňském roce (80,5 miliardy).

Vladimir Putin přednáší poselství o stavu země
Zdroj: ČT24

Ruská ekonomika podle prvního muže potřebuje restrukturalizaci, zbavit se závislosti na vývozu surovin a změnu orientace na Východ. Zapotřebí je „moderní tržní ekonomika, a ne státní kapitalismus“, apeloval Putin, jemuž kritici vyčítají minulé zvyšování role státu a potlačování konkurence. Prezident také rozdal vládě spoustu úkolů. Kupříkladu rovná daň z příjmů se rušit nemá, ale daň z přepychu se má zavést v příštím roce.

Závěrem připomněl Putin minulé úspěchy jako inspiraci ke splnění nových úkolů: podařilo se „prakticky“ zdvojnásobit hrubý domácí produkt, státní dluh se snížil na desetinu a inflace na šestinu. Až do jeho nástupu Rusku každým rokem ubýval milion obyvatel ročně, což znělo jako „rozsudek smrti“, ale tendenci se povedlo překonat a porodnost už převýšila úmrtnost. „To je klíčový úspěch. Lidé nám uvěřili,“ zdůraznil.

Tisk spekuloval o příčinách odkladu

Jde o první Putinovo vystoupení po několika letech. Prezidentské zprávy o stavu země se až dosud přednášely v listopadu, a tak tisk již spekuloval, zda se za odkladem skrývají Putinovy zdravotní potíže, anebo spory v zákulisí Kremlu, zda má šéf státu sehrát roli „hodného“, či „přísného“ státníka. Tedy zda přislíbí reformy, anebo bude pokračovat v konfrontaci s nespokojenci, kteří před rokem poprvé masově demonstrovali proti režimu. Mezitím ale vlna protestů utichla.

Ze sportovce moudrým stařešinou, aneb Putin mění image

Putin si poslední dobou buduje image moudrého stařešiny. Spekuluje se o tom, že jeho zdravotní stav není nejlepší. „Má spíše nakročeno k tomu, aby změnil svou image, než aby pokračoval jako úspěšný hledač pokladů na dně moří,“ řekl zpravodaj České televize Miroslav Karas.

Deváté Putinovo poselství si v Kremlu vyslechla tisícovka hostů, nejen zákonodárců, ale i členové vlády, vysocí státní úředníci a hodnostáři z regionů. Putinovým oblíbeným tématem je korupce; 69 procent Rusů si totiž myslí, že je všudypřítomná. Ve svých prvních projevech po nástupu k moci na počátku tisíciletí se Putin zaměřoval na fungování státu a budování „mocenské vertikály“, pak přešel k ekonomice a sociálním otázkám, včetně demografie. Do paměti se ale Putinova poselství zapsala hlavně výrokem o rozpadu SSSR jako „největší geopolitické katastrofě 20. století“.

Vydáno pod