Němečtí poslanci odsouhlasili Patrioty pro Turecko

Damašek/Berlín - Němečtí poslanci odsouhlasili vyslání německých vojáků a protiraketového systému Patriot v rámci mise NATO do oblasti turecko-syrských hranic. Vláda už tento krok schválila. Rakety Patriot Turkům přislíbily i Nizozemsko a Spojené státy. Americký ministr obrany Leon Panetta podepsal příkaz k vyslání baterií a 400 vojáků k jejich obsluze. Ruské ministerstvo zahraničí se dnes distancovalo od včerejších výroků náměstka ministra o Sýrii. Ten prohlásil, že syrský režim ztrácí v zemi kontrolu. Mnozí to pokládali za obrat v postoji Ruska, dosud velmi blízkého Asadova spojence.

Podle očekávání dnes vyslání vojáků a raketových baterií schválili němečtí poslanci. Misi podporují v Německu všechny parlamentní strany vyjma postkomunistické levice. „Souhlasila drtivá většina, což při vysílání německých vojáků do zahraničí nebývá pravidlem,“ potvrdil zpravodaj ČT Martin Jonáš. 

Guido Westerwelle, německý ministr obrany:

„Je důležité, že toto rozhodnutí podpořila tak velká většina Bundestagu, protože také ukazuje naši solidaritu v rámci Severoatlantické aliance.“

Syrský režim se obává, že rozmístění vojáků NATO a protiraketového systému je příprava na případnou intervenci. Sama německá armáda vznesla námitku, že by se na turecko-syrské hranici její vojáci mohli stát terčem útoku syrského režimu. I proto nakonec německé jednotky nebudou působit přímo na hranici, ale asi 100 km od ní. 

Německá vláda nicméně ujišťuje, že v žádném případě nejde o ofenzivní krok a baterie Patriotu mají čistě obranný charakter. Rozmístění a působnost Patriotů se proto nebude ani protínat se syrským vzdušným prostorem.

Spojené státy také pošlou do Turecka dvě baterie raket Patriot. Stejný počet baterií poskytne Německo a také Nizozemsko. Všech šest baterií bude pod jedním velením NATO a všechny by měly být připraveny k akci do konce ledna. 

Německo, Nizozemsko a USA jsou dle listu The New York Times jediné ze zemí aliance, které mají moderní systém Patriotů PAC-3. Ty nepřátelskou střelu téměř automaticky zlikvidují vypálenou antiraketou. 

Turecko jako členský stát požádalo o ochranu NATO kvůli častým incidentům, ke kterým dochází na hranici se Sýrií. Již sem několikrát dolétly syrské střely. Tento týden měla podle NATO syrská armáda dokonce vypálit na pozice povstalců na severu Sýrie rakety Scud. Syrská armáda to nicméně popírá. 

Ministři zahraničí států NATO se dohodli na vyslání raketové obrany do Turecka 4. prosince.

Syrští vojáci
Zdroj: EPA/SANA/ISIFA

Zvrat v ruské zahraniční politice se nekoná. Když včera náměstek ministra zahraničí Michail Bogdanov prohlásil, že syrský režim ztrácí dech a opozice může vyhrát občanskou válku, měli to mnozí za obrat v postoji Ruska k syrskému konfliktu. Jenže ministerstvo zahraničí dnes jasně dalo najevo, že tomu tak není. 

„Nezměnili jsme názor a nezměníme ho,“ řekl dnes na tiskové konferenci mluvčí ministerstva Alexandr Lukaševič. Ruské ministerstvo zahraničí dnes zdůraznilo, že Bogdanov se ve čtvrtek odvolával na stanovisko syrské opozice a na zprávy o jejím možném rychlém vojenském vítězství nad syrskou vládou.

Rusko je přitom velmi blízkým spojencem Asada. Toho spolu s Čínou ochránilo před rezolucemi v Radě bezpečnosti OSN a je proti jakémukoli vnějšímu vměšování do konfliktu.