Chávez se pomalu zotavuje, mluvil s rodinou

Caracas - Rekonvalescence venezuelského prezidenta Huga Cháveze po úterním chirurgickém zákroku na Kubě probíhá uspokojivě a prezident hovořil s příbuznými. Venezuelský viceprezident Nicolás Maduro ve středečním televizním projevu řekl, že pooperační rekonvalescence prezidenta Cháveze bude komplikovaná.

„Rekonvalescence probíhá pomalu, ale postupuje,“ řekl venezuelský ministr informací, který četl prohlášení vlády.

Chávez byl na Kubě kvůli rakovině operován již počtvrté. Osmapadesátiletý prezident podstoupil na Kubě od loňského června několik chemoterapií a ozařování kvůli blíže neupřesněné rakovině v pánevní oblasti. Minulý týden absolvoval na Kubě další testy, při kterých lékaři znovu zjistili rakovinné buňky.

K situaci ve Venezuele se ve čtvrtečním rozhovoru pro televizi Univision v Miami vyjádřil americký prezident Barack Obama. O Chávezově zdravotním stavu odmítl spekulovat. Kriticky se však vyjádřil k Chávezově „autoritářské“ vládě a řekl, že cílem americké politiky je zajistit ve Venezuele „svobodu“. Venezuelská vláda na Obamovo vyjádření v pátek reagovala s pobouřením. Venezuelské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Obamova vyjádření dál zhoršují vztahy mezi oběma zeměmi a jsou dalším znakem americké „agrese a neúcty“.