Hollande uznal, že Alžírsko kolonizací trpělo, ale neomluvil se

Alžír – Francouzská kolonizace Alžírska byla podle prezidenta Françoise Hollanda brutální a nespravedlivá. Přímo s omluvou ale nepřišel. Hollande je v Alžírsku na dvoudenní návštěvě. Francie a její bývalá kolonie chtějí začít budovat úplně nové vztahy - například rozšířit spolupráci v obraně nebo průmyslu.

Hollande v Alžíru uznal, že Alžířané francouzskou kolonizací trpěli, ale neomluvil se, jak Alžírsko požadovalo. „Nepřijel jsem vytahovat kostlivce ze skříně. Jsem tady, abychom mohli začít znovu vše společně budovat. Na tom musíme pracovat. Co se minulosti týče, uznal jsem, co byl koloniální systém zač, a to je vše, co k tomu chci říct,“ prohlásil francouzský prezident.

François Hollande:

„Po 132 let byl Alžírsku vnucován hluboce nespravedlivý a krutý systém. Přiznávám, že kolonizace přinesla alžírskému lidu utrpení.“

Přitom věří, že se tímto přiznáním podaří vylepšit vztahy mezi oběma zeměmi. Alžírští zákonodárci odměnili jeho slova několikrát potleskem. Hollande už podepsal se svým alžírským protějškem Buteflikou rámcovou smlouvu nazvanou Alžírská deklarace o přátelství a spolupráci mezi Francií a Alžírskem. Zároveň si nastínili, v jakých oblastech budou v následujících pěti letech obě země spolupracovat. 

Politické vztahy mezi Alžírskem a Francií jsou přitom dlouho zatíženy koloniální minulostí.  Desítka alžírských politických stran odsoudila francouzské úřady za to, že se odmítají omluvit za své zločiny v Alžírsku. Buteflika ještě za Sarkozyho podmiňoval užší vztahy s Paříží její omluvou. 

Ve 2. polovině 19. století Francie vytvořila koloniální impérium, které sahalo od Gibraltaru ke Guinejskému zálivu a drželo území dnešního Tuniska, Alžírska, Maroka, Mauritánie, Nigeru nebo Senegalu. Francie kolonizovala Alžírsko v roce 1830.

V roce 1954 zahájila Národní osvobozenecká fronta (NOF) guerillovou alžírskou válku o nezávislost. Nadvláda trvala až do roku 1962. Alžírská válka a částečná neschopnost francouzské vlády konflikt vyřešit byly jedním z faktorů, které vedly k vytvoření nové francouzské ústavy a spolu s tím i páté francouzské republiky, v jejímž čele stanul Charles de Gaulle. Právě ten po zveřejnění důkazů o brutálním chování francouzských jednotek na alžírském území dojednal vytvoření suverénního alžírského státu 5. července 1962.