V Hansfordu uniká radiace, bezprostřední nebezpečí ale nehrozí

Seattle - Z šesti jaderných podzemních kontejnerů pro skladování jaderného paliva v hanfordském jaderném komplexu za západě USA uniká radioaktivní odpad. Zdraví obyvatel však podle washingtonského guvernéra není bezprostředně ohroženo. Únik zatím nebyl zastaven. Hanford je v USA národní památkou - jeho reaktor B je nejstarším zařízením svého druhu na světě.

O úniku informoval guvernéra Jaye Insleeho odcházející americký ministr energetiky Steven Chu. V souvislosti s nově objevenými úniky není spojeno bezprostřední zdravotní riziko, přesto je to podle guvernéra znepokojující zpráva pro všechny obyvatele státu Washington. „Ministr a já souhlasíme s tím, že stát Washington a federální vláda musí vést důkladnou a otevřenou debatu o potřebě dalších skladovacích nádrží,“ řekl Inslee.

Jaderné zařízení Hanford ve státě Washington je dnes národní památkou. Tamní reaktor B je prvním nukleárním reaktorem na světě. Vyprodukoval plutonium pro první jaderný výbuch, který se uskutečnil ve státě Nové Mexiko 16. července 1945, a pro bombu svrženou na japonské Nagasaki 9. srpna 1945. Později byl komplex rozšířen o další reaktory a zařízení na zpracování plutonia. Dnes už je většina z nich vyřazena z provozu.

Americké ministerstvo energetiky už před týdnem uvedlo, že zaznamenalo pokles hladiny kapaliny v hanfordské nádrži T-111 ze 40. let, což prý představovalo únik zhruba 570 až 1 140 litrů ročně. Tato nádrž musela být v minulosti už jednou stabilizována. Ministerstvo rovněž ujistilo, že monitoring neodhalil výrazné změny v koncentraci chemických nebo radioaktivních látek v půdě. Guvernér Inslee však nyní přiznal, že Chuovo ministerstvo původně neodhalilo úniky z dalších pěti nádrží, protože místní experti neanalyzovali odpovídajícím způsobem údaje, které měli k dispozici.