Rozzlobení Bulhaři pálili ústavu a hrozí občanskou neposlušností

Sofia -  V bulharských městech protestují desetitisíce lidí proti vysokým životním nákladům i špatné energetické politice. Davy se shromáždily hlavně před vládními budovami, pobočkami energetických společností, bankami a radnicemi. Nejmasovější protesty ovládly hlavní město Sofii a Varnu na východě země. K žádným incidentům ale zatím nedošlo. Organizátoři očekávali účast až 200 000 lidí. V hlavním městě se k pochodu demonstrantů připojil i prezident Rosen Plevnelijev. Jeho krátký projev ale demonstranti doprovázeli projevy nesouhlasu a hučením. Prezident proto pochod po několika minutách opustil.

V Sofii nesli demonstranti nad hlavami hesla „Mafie“, „Všechny vlády před soud“ a „Zloději pryč z vlády“. Tisíce lidí se shromáždily na centrálním náměstí před parlamentní budovou, tlampače nad jejich hlavami rozhlašovaly hesla „Nechceme se rodit díky úplatkům a umírat v dluzích“ a „Chceme důstojný život, pryč s monopoly“. Minutou ticha pak dav uctil památku mladíka, který se minulé pondělí upálil ve městě Veliko Tarnovo. Demonstranti se shromáždili i před budovou centrální banky a sofijské univerzity. Aktivisté rozdávali lidem letáky s výzvou zapojit se do boje proti „politickým stranám, které Bulhary okrádají prostřednictvím účtů za elektřinu“.

Demonstrace v Bulharsku
Zdroj: ČT24

V Plovdivu demonstranti spálili ústavu, na budovu rakouské EVN házeli vejce

Ulicemi Varny pochodovalo údajně až 40 000 lidí, hlavní městské komunikace lemovaly oddíly těžkooděnců. Tisíce lidí se do protestního pochodu zapojily i v Burgasu. V Blagoevgradu se lidé usnesli, že pokud vláda nesplní do sedmi dnů jejich požadavky, zahájí kampaň občanské neposlušnosti. V Plovdivu pak demonstranti na znamení nesouhlasu s nynějším politickým systémem spálili ústavu. Pochod, do něhož se zapojili i studenti a odboráři, prošel kolem regionálního sídla rakouské energetické distribuční společnosti EVN, které střežil silný policejní oddíl. Na budovu demonstranti házeli vejce.

Podle bulharských médií se z řad demonstrantů neozývala prakticky žádná politická hesla. Lidé nesli kromě bojovných transparentů hlavně bulharské vlajky a kráčeli ulicemi za zpěvu bulharské hymny. Mnozí provolávali slávu „hrdinskému národu, který se po 23 letech probudil“.

V předvečer celostátní demonstrace „proti monopolům“ jednali o požadavcích organizátoři lidového odporu na schůzkách ve Slivenu a v Sofii. Přestože podle bulharských médií mezi jednotlivými skupinami panují silné rozpory, na některých požadavcích se protestující shodují. Nesouhlasí s rozpuštěním parlamentu a ustavením úřednické vlády, trvají naopak na tom, aby příští vláda byla politická a řešila naléhavé problémy země. Objevuje se i návrh na odvolatelnost poslanců a zrušení poslanecké imunity.

Organizátoři také chtějí, aby účty za elektřinu od loňského prosince byly prohlášené za neplatné a aby se vedení energetického regulačního úřadu zodpovídalo před soudem. „Občané“ by také měli mít výrazné zastoupení ve státních kontrolních institucích. Lidé usilují i o zestátnění energetické soustavy. Regulační úřad mezitím dál řeší, jestli odebere dceřiné distribuční firmě ČEZu licenci. Energetický gigant se snaží svou pozici zlepšit - jeho zástupci třeba včera vysvětlovali tvorbu cen starostům.

Navzdory protestům proti ČEZu se o protičeské vlně podle sofijské ambasády mluvit nedá: Žádný český občan prý nebyl vystaven fyzickým ani verbálním útokům a Češi zůstávají mezi Bulhary populární.