Násilí v Kašmíru má dalších sedm obětí

Šrínagar (Indie) - Pět příslušníků indických polovojenských jednotek a dva povstalci zahynuli při útoku rebelů proti skupině asi 25 příslušníků bezpečnostních sil ve Šrínagaru, největším městě indické části Kašmíru. Desítka dalších lidí byla zraněna.

Jedná se o nejkrvavější útok radikálů ve Šrínagaru za posledních několik let. K činu se přihlásila separatistická islámská Strana mudžáhidů (Hezbe mudžáhidín), která extremistickými způsoby prosazuje připojení indického Kašmíru s převážně muslimským obyvatelstvem k rovněž muslimskému Pákistánu. Ke Straně mudžáhidů se hlásí asi 1 800 z 3 500 kašmírských separatistických ozbrojenců. V roce 2011 to byla údajně největší militantní skupina operující v Kašmíru.

Šlo o sebevražedný útok dvou povstalců proti skupině asi 25 příslušníků polovojenské jednotky na okraji Šrínagaru. Ozbrojenci se k příslušníkům polovojenských sil přiblížili nepozorovaně, protože se převlékli za hráče kriketu a zbraně ukryli do sportovní tašky. V příhodném okamžiku pak vystoupili z auta a vmísili se mezi místní chlapce hrající kriket poblíž školy, kterou navštěvují děti členů bezpečnostních sil.

Na cíl sebevrazi zaútočili nejprve granáty, poté použili automatické zbraně. Ve škole nebyli v době útoku žádní učitelé ani žáci kvůli pokračující stávce na protest proti únorové popravě kašmírského radikála v Dillí.

V Kašmíru platil po většinu posledních týdnů přísný zákaz vycházení kvůli nepokojům, které tu vypukly v souvislosti s tajnou popravou Kašmířana usvědčeného z terorismu.

V Kašmíru separatisté bojují od roku 1989 za nezávislost tohoto muslimského území na převážně hinduistické Indii nebo za jeho připojení k rovněž muslimskému Pákistánu. Násilí si dosud vyžádalo na 68 tisíc mrtvých, hlavně z řad civilistů.