Proces s lídry opozice rozbouřil Bangladéš

Dháka - Stopadesátimilionovou Bangladéší, jednou z nejchudších zemí Asie, zmítají krvavé politické nepokoje. Po desetiletích právního a politického přešlapování začal soud s bangladéšskými pachateli zvěrstev ze 70. let. Padly zatím dva tresty smrti a doživotní vězení. Verdikty ale zemi rozdělily na dva znepřátelené tábory. Mezi odsouzenými jsou totiž i lídři současné opozice.

V roce 1971 národnostní síly Bangladéše vyhlásily odtržení od Pákistánu. Jeho armáda odpověděla neslýchanou kampaní teroru. Během devíti měsíců zemřel jeden milion lidí, čtyřicet milionů lidí prchlo z domovů. Teď zvěrstva ze 70. let posuzují soudy. 

Zvláštní soud zřídila nynější bangladéšská vláda v roce 2010 s cílem vypořádat se s těmi, kteří za války za nezávislost kolaborovali s pákistánskými silami a pokoušeli se zabránit tomu, aby se tehdejší Východní Pákistán (dnešní Bangladéš) stal samostatnou zemí. Opozice přitom tvrdí, že monstrproces je ve skutečnosti jen snahou vlády zlikvidovat politickou konkurenci pár měsíců před volbami.  

Dháka čelí protestům kvůli zvláštnímu procesu s opozičními lídry (zdroj: ČT24)

Z ulic metropole Dháky se proto zatím stalo bitevní pole. Policie v bangladéšském hlavním městě Dháce se tento týden střetla s protestujícími z řad opozice, která dokonce vyhlásila v zemi generální stávku. Tu vyhlásila opoziční aliance vedená Bangladéšskou nacionalistickou stranou (BNP). BNP požaduje obnovení systému úřednické vlády, která by dohlížela na spravedlivost nadcházejících voleb. 

Při násilných demonstracích zemřely desítky lidí. A policie má v očekávání dalších tvrdých rozsudků nejvyšší pohotovost. 

Kvůli tlaku vlády na rychlý průběh i kvůli zastrašování svědků kritizují tribunál i mezinárodní lidskoprávní organizace. Organizace pro lidská práva upozorňují, že tribunál nesplňuje mezinárodní právní normy.