Záchranáři v polském dole našli všechny horníky živé

Varšava - V hlubinném dole na měď na jihozápadě Polska po silném otřesu uvízlo v úterý pozdě v noci 19 horníků, záchranářům se je nad ránem v pořádku podařilo nalézt. Všichni jsou podle dolnoslezského vojvody Aleksandera Skorupy v pořádku, pouze jednoho ošetřil lékař. Úřady původně informovaly o 18 pohřešovaných, později ale bilanci navýšily.

Neštěstí se stalo v dole Rudna u města Polkowice. Otřes o síle 4,7 stupně Richterovy stupnice se udál v úterý pozdě v noci v hloubce jednoho kilometru. V šachtě přitom uvěznil 19 horníků. O osudu skupiny asi 600 metrů pod povrchem se několik hodin nic nevědělo, protože zával přerušil telefonní i optické kabely.

Rozjela se proto rozáshlá pátrácí akce, do které se s nejmodernější technikou zapojilo asi 25 záchranářů. Ti nejprve nalezli skupinu 15 horníků a o něco později objevili i zbylou čtyřku. Všichni vyvázli bez vážnějších zranění.

  • Polský důl Rudna zdroj: ČT24
  • Polský důl Rudna zdroj: ČT24

Zachráněný horník Pawel Borys:

„Měl jsem nejdřív trochu strach. Ano, patří to k naší práci, ale stejně.“

Důl Rudna otevřený v roce 1974 je nejhlubším důlním dílem společnosti KGHM a jedním z největších podzemních dolů na měď na světě. „Byla to největší nehoda v historii KGHM. Ještě nikdy se nám nestalo, aby 19 horníků zůstalo uvězněných bez možnosti spojení,“ nechal se slyšet šéf firmy Herbert Wirth.

Země se pod dolem Rudna třese několikrát v roce. V únoru 2010 tady pod sutinami zahynulo 5 horníků, o čtyři roky dřív jich bylo dokonce 23. Polské úřady ale doly modernizují a ztráty na životech nepřekračují evropský průměr.