Al-Káida se přihlásila k útokům v Bagdádu

Bagdád – K úterním útokům v Iráku se přihlásila irácká odnož teroristické sítě al-Káida. Na internetové stránce muslimských radikálů útoky označila za odvetu za popravy a likvidaci sunnitů v iráckých věznicích. Ve svém prohlášení teroristé hrozí vládě, vedené šíity, že pokud budou sunnitští vězni stále umírat, „budou následovat další neblahé události provázené mořem krve“.

Po včerejší sérii útoků v Bagdádu zemřelo nejméně šest desítek lidí, přes 150 jich bylo zraněno. K atentátům došlo během jediné hodiny, explodovaly nálože v autech. Terčem útoků byly restaurace, autobusové zastávky a místa, kde se ráno shromažďují lidé. 

Irácká al-Káida, sdružující sunnitské odpůrce režimu, v internetovém prohlášení vysvětlila, že útoky reagovala také na pondělní prohlášení iráckého ministra spravedlnosti, který ujistil, že Irák bude dále vykonávat tresty smrti. Ačkoli mezinárodní společenství iráckou vládu vyzvalo, aby od poprav upustila, loni bylo popraveno 129 odsouzených. 

Irák si připomíná 10. výročí začátku invaze, při níž byl svržen bývalý prezident Saddám Husajn. Invaze do Iráku vyvolala krizi ve vztazích mezi sunnitskou a šíitskou populací. Nejhorší boje mezi nimi trvaly od roku 2006 do roku 2008. Podle nevládní organizace Iraq Body Count v iráckém konfliktu zahynulo od roku 2003 na 112 tisíc iráckých civilistů.